Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Kol och Kaplan - tung MP-måndag

Publicerat måndag 18 april 2016 kl 14.57
Tomas Ramberg om Kaplans avgång
(3:09 min)
Ekots inrikespolitiska kommentator Tomas Ramberg om MPs tunga måndag
Ekots inrikespolitiska kommentator Tomas Ramberg om MPs tunga måndag. Foto: TT / Sveriges Radio

Nyheten om att den miljöpartistiska ministern Mehmet Kaplan tvingas avgå kommer samtidigt som det står klart att Vattenfall säljer det tyska brunkolet. En motgång för regeringen och två motgångar för Miljöpartiet, tycker Ekots inrikespolitiska kommentator. 

De gröna språkrören har ända sen förra vintern förberett partiets gräsrötter på den tyska förödmjukelsen. Som inte är liten eftersom partiet gjorde frågan om att stoppa försäljningen till ett huvudnummer i sin valrörelse. Många har häcklat partiet och påmint om den i valdebatterna ofta medhavda kolbiten.

Kaplan-krisen kom plötsligare. Redan när det i förra veckan avslöjades att bostadsministern varit på middag med ledaren för Grå Vargarna framkom att Statsminister Stefan Löfven och Kaplans egen partiledning inte såg likadant på avslöjandet. 

Språkröret Gustav Fridolin solidariserade sig tydligt med Mehmet Kaplan medan statsministern gjorde ett skriftligt uttalande som mera lät som en kritik mot bostadsministern än ett försvar. Statsministern teg sen för att avvakta eventuella nya uppgifter innan han tog nästa steg.

Nya uppgifter kom mycket riktigt. Den lista av förgripligheter som nu läggs Mehmet Kaplan till last är en blandning av redan känd politisk kritik och nya uppgifter. Det är naturligt att de som sedan länge angripit Kaplan för hans inställning till Israel-Palestina-konflikten och hans syn på kriget mot terrorism tar chansen.

En politiker som likt Kaplan rör sig i en politisk exil-miljö tar större politiska risker än andra. I utlandskretsar blandas och förstärks ofta de politiska konfliktlinjer som kommit med från hemlandet. Ståndpunkter som inte anses politiskt korrekta i den svenska debatten kan ha en legitim plats i ett annat land politiska diskussion. En miljö som samtidigt varit Kaplans språngbräda i den politiska karriären.

Det är därför psykologiskt begripligt om Mehmet Kaplan ibland tvekat att i vissa sammanhang tydligt ta avstånd från grupper och ståndpunkter som strider mot både Miljöpartiets och de flesta andra svenska politikers syn. Ett sånt avståndstagande skulle riskera att stöta bort de av hans väljare som har en mer överslätande inställning till nationalism och islamism.

Stefan Löfven säger att det är "en samlad bedömning" som ligger bakom Kaplans avgång. Av de saker som lagts bostadsministern till last framstår ändå middagen med Grå Vargarnas svenske ledare som Kaplans svåraste problem.

Kaplans brist på agerande väckte vrede inte bara i de kretsar som brukar kritisera honom utan också i vänsterled. Att äta middag med en representant för en rörelse som beskrivs som fascistisk och anklagas för en lång rad politiska mord var för svårsmält även för många av de som annars stöder både honom och regeringen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".