Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Balanskoll kan hitta äldre med hög risk för fraktur

Publicerat lördag 23 april 2016 kl 07.34
Får stå på ett ben
(2:19 min)
Interiör från en rehabavdelning.
1 av 4
- Jag har fått mer balans och styrka, säger Maj-Lis Malmström. Foto: Maria Svensson/Sveriges Radio.
En person står på en balansplatta.
2 av 4
Balansplatta ger nyttig träning. Foto: Maria Svensson/Sveriges Radio.
Maj-Lis Malmström.
3 av 4
Maj-Lis Malmström tränar två gånger i veckan. Foto: Maria Svensson/Sveriges Radio.
Anders Bygren, sjukgymnast.
4 av 4
Anders Bygren är sjukgymnast på Högdalen Södra rehab. Foto: Maria Svensson/Sveriges Radio.

Många äldre i Sverige drabbas i dag av frakturer vid bland annat fall och lyft. Enligt en ny avhandling från Karolinska Institutet  kan det finnas ett enklare sätt att hitta de personer som har hög risk för att få frakturer, till exempel genom att testa balansen.

– Nu blir det balansplatta. Det gäller att stå så länge man kan utan att hålla i sig, säger tränaren Anders Bygren till Maj-Lis, 89 år, som tränar förebyggande för att inte ramla.

– Förra gången kunde jag räkna snabbt till tvåhundra utan att hålla i mig men det kanske inte går i dag, vi får se, säger Maj-Lis och släpper händerna om räcket och börjar räkna.

Avhandlingen är grundad på 351 kvinnor från Bagarmossen utanför Stockholm. Man har genom studien visat att genom att mäta hur lång tid en person kan stå på ett ben så kan man avgöra hur stor risken är för personen att få frakturer i framtiden.

I dag använder sig sjukvården av något som kallas FRAX, som är ett webbaserat hjälpmedel där man tittar på elva olika riskfaktorer, så som bentäthet, ålder och tidigare frakturer.

Hans Lundin, forskare på Karolinska Institutet, som skrivit avhandlingen, menar att man skulle kunna få fram samma resultat av att mäta tiden man står på ett ben som man i dag får av FRAX och då enklare kunna se vilka som har en hög risk för att få frakturer.

– Jag tror för en snabb screening bland äldre människor så kan den här stå på ett ben blir väldigt användbar. Man inte bara säger du ska bryta dig, utan man kan även påverka risken. Eftersom det finns forskning som visar att man kan påverka risken att bryta sig med hjälp av träning, säger Hans Lundin.

Anders Bygren, sjukgymnast på Högdalen Södra rehab tycker det är problematiskt att många patienter inte får hjälp innan de bryter sig.

– Det är tråkigt att många drabbas av det och man kan göra mer. Det behövs mer prehab än rehab och det kommer nog bli billigare i så fall, i längden, säger han.

I dagsläget krävs det mer studier för avgöra om tidmätningen kan rekommenderas i vården. Hans Lundin som är forskare på Karolinska Institutet menar att vården måste bli bättre på att hitta de som har hög risk för att få frakturer.

Han säger att hjälpen finns att behandla patienterna men det är slumpmässigt om de kommer till någon som kan hjälpa dem, så som sjukgymnast eller arbetsterapeut.

Maj-Lis Malmström tränar två gånger i veckan och känner att träningen gjort att hon har mer balans och styrka.

– Jag tycker det är bra, jag känner det själv nu. Balansplattan var ju kanon i dag och första gången kunde jag knappt stå alls. Så det har gått väldigt framåt. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".