Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

"Sverige måste göra mer för att minska utsläpp"

Published tisdag 19 april 2016 kl 06.00
Föreslår grön investeringsbank och ny infrastuktur
(2:50 min)
Maria Wetterstrand är en av de två ordförandena i analysgruppen för en grön omställning. Foto: TT
Credit: TT/SR kollage

Om Sverige ska vara en förebild för andra länder i klimatfrågan, så måste tempot öka för att fatta beslut som leder till minskade utsläpp. Det anser regeringens analysgrupp för grön omställning, som nu lämnat sin rapport.

– Man måste säga det sker väldigt mycket positivt men vi måste orka göra ännu mer och det är det som är vår rapport, säger Jonas Karlsson, en av två ordförande i Analysgruppen för grön omställning.

Enligt analysgruppen så har Sverige eller världen inget val att strunta i en grön omställning. Ekonomin kommer att påverkas av klimatförändringarna och av den politik som genomförs för att hejda dem.

Analysgruppen ger förslag på fem strategiska områden. Maria Wetterstrand, som är den andra av analysgruppens båda ordförande, ger några exempel.

– Dels har vi förslag om en grön investeringsbank, som vi tycker är väldigt viktigt, som skulle kunna hjälpa till finansiera den tekniska omställning som behövs och olika initiativ som företag kan ta för att ställa om. Dels har vi ett förslag om att trafik- eller infrastrukturplaneringen ska utgå ifrån att klimatmålet ska nås. Så är det inte i dag, utan den är ganska frikopplad ifrån att Sverige ska bli ett koldioxidneutralt land.

Bland förslagen finns också att sätta mätbara mål för att minska de utsläpp som svensk konsumtion orsakar i andra länder.

Framtidsminister Kristina Persson ska ta analysgruppens rapport om den gröna omställningen vidare till regeringen.

– Tiden är mogen för att ta väldigt tydliga bestämda steg för att förverkliga det fossilfria välfärdssamhället. Det här är en del av moderniseringen av Sveriges ekonomi. Det kommer att gynna vår konkurrenskraft och det kommer att skapa nya jobb. Det passar väldigt väl in i regeringens agenda, säger Kristina Persson.

Andra förslag som nyligen kommit in till regeringen utgår från att flygandet kommer att öka väldigt kraftigt?

– Men även flyget kan drivas med fossilfria drivmedel, med biobränsle. Det finns redan framtaget. Det handlar mest om pris och att skala upp och få tillräckligt stora anläggningar.

En annan fråga som diskuteras flitigt är Vattenfalls försäljning av kolgruvorna. Kan du tyst se på när Vattenfall säljer kolgruvorna?

– Det är en fråga för Vattenfall att ta ställning till hur de vill gå vidare, och det är en diskussionsfråga för den tyska staten hur de vill göra i framtiden med sina kolgruvor.

Men Sveriges regering tänker inte bry sig och använda sitt inflytande?

– Det är en ägarfråga i den meningen att staten naturligtvis är delägare i Vattenfall. Det får diskuteras i de sammanhangen. Jag har inte anledning ta ställning.

Our journalism is based on credibility and impartiality. Swedish Radio is independent and not affiliated to any political, religious, financial, public or private interests.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".