Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Få kommuner har handlingsplan mot vålds­bejakande extremism

Publicerat onsdag 20 april 2016 kl 06.00
Mona Sahlin: Fortfarande ett stort problem för Sverige
(1:49 min)
Mona Sahlin.
Mona Sahlin är nationell samordnare mot våldsbejakande extremism. Foto: Henrik Montgomery/TT

Bara drygt hälften av landets kommuner har en klar bild av läget när det gäller vålds­bejakande extremism. En färdig handlings­plan finns bara i sju procent av kommunerna. Det visar en samman­ställning som regeringens samordnare gjort.

Grafik: Så ser kommunerna på vålds­bejakande extremism

Snart två år efter att Mona Sahlin fick uppdraget som nationell samordnare mot våldsbejakande extremism finns fortfarande mycket kvar att göra.

– Jag ser fortfarande detta som ett stort problem för Sverige. Vi har kommit en bit på vägen men insikten om hur extremismen ser ut i Sverige har inte nått hela vägen fram, säger Mona Sahlin, nationell samordnare mot våldsbejakande extremism.

Det är genom en enkät till samtliga landets kommuner som Nationella samordnaren fått en lägesbild av den våldsbejakande extremismen. 70 procent har svarat på frågorna. 

Resultaten visar att det främst är i de mindre kommunerna som arbetet släpar efter. Drygt en tredjedel har svarat att de inte vet om det finns någon våldsbejakande extremism.

– Sympatierna för IS eller sympatierna för extrema värderingar är så mycket bredare än de några hundra som har rest och det är en kunskap som kommunerna inte vill se och jag vågar nog påstå att alla kommuner vet inte hur snacket går i förorterna, säger Mona Sahlin.

Våldsbejakande extremism handlar om mycket mer än de 300 personer som rest till Syrien för att kriga och det är högerextremismen som förekommer på flest platser i landet.

Av de kommuner som svarat att det finns våldsbejakande extremism har nästan hälften angett att det är högerextremism de ser. 36 procent har svarat islamistisk extremism.

Men samtidigt är det bara en tredjedel av kommuner har genomfört utbildningsinsatser och bara sju procent av kommunerna har en färdig handlingsplan.

Snart två år efter att Nationella samordnaren utsågs konstaterar Mona Sahlin att det har gjorts framsteg men det finns mycket kvar att göra. I juni avslutas hennes uppdrag.

– Det här sporrar mig till att vi har bara påbörjat ett arbete. Men det är väldigt mycket kvar säger Mona Sahlin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".