Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Skolelever bygger bo till småfåglar

Publicerat tisdag 19 april 2016 kl 15.23
"Jag har tagit fjällen från kottar"
(2:09 min)
Många av landets skolelever har byggt fågelholkar för att bidra till att småfåglar ska få ett bo till våren.
1 av 6
Hanna Berglund från Vackstanäs gymnasium i Södertälje. Deltagare i SM i fågelholksbygge. Foto: Maria Repitsch/Sveriges Radio
Björkboet och Relax- och Spaholken
2 av 6
Björkboet och Relax- och Spaholken Foto: Naturskyddsföreningen
Sagoslottet, Ugglan och Lägg ägg.
3 av 6
Sagoslottet, Ugglan och Lägg ägg. Foto: Naturskyddsföreningen
Jorden runt, Bzzzzzz och Nasaholken.
4 av 6
Jorden runt, Bzzzzzz och Nasaholken. Foto: Naturskyddsföreningen
Kurbitsholken och Eagle
5 av 6
Kurbitsholken och Eagle. Foto: Naturskyddsföreningen
Minou Moon, förbundsordförande Fältbiologerna
6 av 6
Minou Moon, förbundsordförande Fältbiologerna Foto: Maria Repitsch/Sveriges Radio

Många av landets skolelever har byggt fågelholkar för att bidra till att småfåglar ska få ett bo till våren. Totalt har det blivit 473 fågelholkar. Inom kort koras en vinnare.

Hanna Berglund, från Vackstanäs gymnasium i Södertälje, är en av dem som byggt fågelholk. Hon har inspirerats skogsmiljön när hon byggde sin fågelholk. En trädstam och kottar har hon använt i sitt bygge.

–Jag har tagit fjällen från kottar och så har jag lagt på dem på taket som takpannor, säger Hanna Berglund.

Fågelholkarna som eleverna har byggt  skiljer sig både till form och färg från den traditionella fågelholken. Ett av bidragen har exempelvis ett litet fågelbad, fäst vid huskroppen. En annan är utformad som en rymdraket.

Naturskyddsföreningen, Fältbiologerna och svenska mässan står bakom initiativet att bjuda in alla landets skolor att bygga fågelholkar. Och förhoppningen är att alla elever som bidragit ska ha ökat sina kunskaper om naturen och om fågellivet, säger Minou Moon, förbundsordförande för Fältbiologerna.

– Det bidrar främst till en naturupplevelse för de som bygger fågelholkarna. Både att bygga holken och få vara kreativ men också senare att eleverna får en relation till den fågel som flyttar in i holken.

Behovet av fågelholkar är stort, säger Anders Wirdheim vid Sveriges ornitologiska förening. Han uppskattar att behovet av boplatser är minst är 100 000, troligen större.

Många gamla lövträd gallras ofta bort och det leder till bostadsbrist för dom hålhäckande fåglarna.

Och bara inom några veckor blir behovet ännu större när tusentals flyttfåglarna från Afrika kommer tillbaka hem till Sverige. Då kommer exempelvis mesar, flugsnappare och rödstjärt att leta efter en fågelholk att flytta in i, säger Anders Wirdheim.

– Det råder brist på boplatser för hålhäckande fåglar. Jag skulle vilja att alla skolbarn gjorde en holk. Om vi inte sätter upp holkar vart flyttar de in då? Då flyttar de kanske till sämre bostäder med lite större hål, det gör att de blir lättare att komma åt för rovdjur och andra som gärna äter fågelägg.

Minou Moon, vid Fältbiologerna har stora förhoppningar att alla de nybyggda fågelholkarna kommer till användning.

–Ja men det tror jag, framför allt de som har placerat ingångshålet lite högre upp så att det hjälper ungarna att överleva från rovdjur och andra fåglar som vill äta upp ungarna eller äggen, säger Fältbiologernas förbundsordförande.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".