Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Migrationsverkets personal utbildas mot konflikter

Publicerat lördag 23 april 2016 kl 12.00
"Polisens dialogteam förebild"
(1:34 min)
Fyra våningssängar i ett tomt rum på ett asylboende. Foto: Foto: Maja Suslin/TT.
Migrationsverket ska nu genomföra en satsning för att öka tryggheten på svenska asylboenden Foto: Maja Suslin/TT.

Nya arbetssätt och rutiner tillsammans med utbildningsinsatser ska ge tryggare asylboenden och minska risken för hot och våld. 

Utöver planer på att avveckla boenden med sämre kvalitet samt att säsongplatser kommer att upphöra kommer verket nu att öka samarbetet med polisen och andra myndigheter för en bättre boendemiljö. 

Nu ska 2 600 av Migrationsverkets anställda utbildas i att förebygga våld och hot på asylboenden. Mikael Ribbenvik arbetar som operativ chef på Migrationsverket.

– Det är väldigt viktigt att folk ska kunna känna sig trygga och det är viktigt att säga att ofta är det ett fåtal personer som gör att det blir stökigt och bråkigt på våra boenden.

– Vi vill så klart värna de asylsökande som har rätt till en trygg miljö för sig och sina familjer. Detta kan vara exempelvis på orter där polisen har väldigt lång inställelsetid.

 I maj startar Migrationsverket ett helt nytt pilotprojekt som ska testas och utvärderas i region Väst. Verket ska utbilda så kallade dialogteam med personer som särskilt ska arbeta med samtal och information.

Syftet är att på plats försöka förebygga och lösa problem innan de riskerar blossa upp till större konflikter

 – Det kan vara en demonstration eller en hungerstrejk eller en ockupation av en buss eller om man vägrar att gå på eller vägrar att gå av en buss och det uppstår en konflikt. En konflikt som kanske egentligen bottnar i någonting annat, säger Mikael Ribbenvik.  

– Då vill vi prova om vi kan ha särskild utbildad personal med särskild kompetens som kan föra dialog i de här frågorna. Och detta är med förebild från polisen som under många år har jobbat med dialogpoliser.

Men är det inte polismyndigheten som ska sköta den verksamheten när sådana situationer uppstår?

 – Absolut om där är något som är brottsligt då är det polisen som ska göra det. Men i många fall kan vi också göra någonting, så att det inte behöver gå så långt. Och det då genom dialog, säger Mikael Ribbenvik.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".