Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Anhöriga kräver rättvisa efter Majdan-protesten

Published onsdag 20 april 2016 kl 05.00
"Vi har inte ens lyckats få till en riktig utredning"
(2:43 min)
Sergei Sjapoval blev 44 år, han är en av 130 demonstranter, som dödades under Majdanprotesten. Hans mamma Jekaterina kämpar för rättvisa för sin son. Foto: Maria Persson Löfgren
1 av 3
Sergei Sjapoval blev 44 år, han är en av 130 demonstranter, som dödades under Majdanprotesten. Hans mamma Jekaterina kämpar för rättvisa för sin son. Credit: Maria Persson Löfgren / Sveriges Radio
"De himmelska hundrades gata" kallas gatan där foton av de som dog under Majdanprotesten finns. Foto: Maria Persson Löfgren
2 av 3
"De himmelska hundrades gata" kallas gatan där foton av de som dog under Majdanprotesten finns. Credit: Maria Persson Löfgren / Sveriges Radio
130 foton av dem som dödades under Majdanprotesten
3 av 3
130 foton av dem som dödades under Majdanprotesten Credit: Maria Persson Löfgren / Sveriges Radio

Trots att nästan 150 människor dödades i sammandrabbningarna för över två år sedan har ingen förhörts och ingen rättsprocess har kommit igång.

– Jag heter Jekaterina Sjapoval, min son är en av Ukrainas hjältar Sergei, han deltog i Euromajdanprotesten från första början och sköts till döds nära officerernas hus den 18:e februari, berättar Jekaterina.

Sonen dog inte direkt utan låg först i koma på sjukhus där Jekaterina hittade honom. På fotot hon håller handen i syns en man i broderad skjorta med glada ögon, den 44 årige juristen Sergei deltog i protesterna från första början.

Mamma Jekaterina stödde honom och hon anser inte att sonen offrade sitt liv förgäves. Men hon är upprörd över att ingen riktig utredning gjorts av dödsfallen och att inga skyldiga ens förhörts än mindre ställts inför rätta.

En av advokaterna som arbetar för att försöka driva fallen till domstol är Vitalij Tytytj.

– Det är inte normalt alls, det finns ingen process alls, vi har inte ens lyckats få till en riktig utredning och det beror på bristerna i det ukrainska rättsväsendet, säger han.

Trots att en del av specialpoliserna i Berkut, som misstänks ha skjutit demonstranter, fortfarande finns kvar i Ukraina har de inte förhörts eller blivit kallade av åklagare. Det smärtar extra mycket för anhöriga som Jekaterina.

– Det var Berkut från Kharkiv, som stod just på gatan där min son blev skjuten, det finns ögonvittnen som såg vilka poliser, som fanns där och vi har fått höra att just de poliserna bara fortsätter som vanligt att arbeta i Kharkiv, säger hon.

– Första problemet är att det finns misstänkta poliser, som vi inte vet var de är nu, de kan vara på Krim eller ha lämnat Ukraina, säger Vitalij. Men det största problemet är att ingen ens förhör dem så dessa poliser kan fortsätta sitt liv som om ingenting har hänt, de reser fritt omkring i Ukraina, säger han.

Några från kravallpolisen i Berkut har dock gripits som misstänkta, men varken anhöriga eller advokaterna är säkra på att det var rätt personer, som greps. En del av dem släpptes och placerades i husarrest, men kunde utan problem lämna sina hem och åka till Krim.

Anhöriga kämpar inte bara för att få rättvisa, de märker också att deras "hjältar" glöms bort mer och mer generellt. När de ordnar presskonferenser om sin kamp kommer få ukrainska journalister.

Our journalism is based on credibility and impartiality. Swedish Radio is independent and not affiliated to any political, religious, financial, public or private interests.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".