Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Förundersökningen mot Wolf läggs ner

Uppdaterat onsdag 20 april 2016 kl 11.37
Publicerat onsdag 20 april 2016 kl 08.12
"Ett svepskäl att sparka Wolf"
(2:01 min)
Swedbanks tidigare vd Michael Wolf. Foto: Nora Lorek/TT.
Foto: Nora Lorek/TT.

Förundersökningen mot Swedbanks tidigare vd Michael Wolf läggs ner. Den sparkade vd:n har varit misstänkt för insiderbrott. Han polisanmäldes av Swedbank i februari.

Michael Wolfs advokat Leif Gustafson bekräftar till Ekot att förundersökningen mot hans klient läggs ner.

– Ett korrekt men samtidigt väntat beslut, säger han på telefon från sin bil.

– Har åklagaren sagt något till dig?

– Jag fick besked av honom igår per telefon. Någon närmare motivering lämnades inte, men det kommer ett skriftligt nedläggningsbeslut som jag inte har sett än, säger Leif Gustafson.

– Vad säger Michael Wolf?

– Han är glad och lättad över att åklagaren tog ett snabbt och korrekt beslut.

Leif Gustafson har uppgett att misstankarna mot hans klient rört aktieköp i Oniva Online Group, som hade lån i Swedbank.

Förundersökningen mot Michael Wolf inleddes av Ekobrottsmyndigheten i februari, efter att uppgifter från Swedbank överlämnats via Finansinspektionen.

Ekobrottsmyndigheten meddelar nu att förundersökningen läggs ner då det inte går att bevisa att Wolf haft någon insiderinformation vid sina aktieköp.

Michael Wolf fick sparken i februari, efter att ha suttit på vd-posten i Swedbank i nästan sju år. Turbulensen i Swedbanks toppskikt gjorde att bankens valberedning i slutet av mars drog tillbaka sitt förslag att välja om styrelseordföranden Anders Sundström. På årsstämman tidigare i april nekades både Wolf och Sundström ansvarsfrihet.

Michael Wolfs advokat menar att nedläggningen av förundersökningen mot hans klient var helt rätt beslut.

– I och med att det gått så fort att lägga ner förundersökningen, tycker jag att man kan dra slutsatsen att det inte funnits någon substans i den här anmälan, säger han.

Albin Rännar, chef för marknadsbevakningen på Aktiespararna, ställer sig frågan vad det egentliga skälet var till att Wolf fick sparken.

– Det här var nog ett skrämselskott ut i mörkret, säger han. De försökte hitta en anledning till att sparka Wolf. Det visade sig att det här bara var ett svepskäl.

Albin Rännar menar att frågan därmed återstår, varför Wolf fick sparken. 

Ekot har sökt både Michael Wolf och Anders Sundström utan framgång. Anders Sundström understryker i ett mejl till TT att beslutet att säga upp Michael Wolf fattades på andra grunder än rapporteringen om marknadsmissbruk till Finansinspektionen, men att det påverkade tidpunkten för när Wolf fick gå.

På Swedbank välkomnar kommunikationschef Cecilia Hernqvist beskedet att förundersökningen läggs ner.

– Det är bra att Ekobrottsmyndigheten skyndsamt har utrett det så att alla nu kan lägga det här bakom sig, säger hon.

– Kunder och allmänhet kan ju uppfatta att det är lite rörigt i bankens ledningsskikt. Har du någon kommentar till det?

– Ja, jag har naturligtvis förståelse för hur detta kan uppfattas. Därför är det nu skönt för alla att det här ärendet är stängt, säger kommunikationschef Cecilia Hernqvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".