Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Så blir det nya amorteringskravet - detaljerna

Publicerat onsdag 20 april 2016 kl 14.57
"Kan behövas mer"
(1:21 min)
FOlk på bostadsvisning. och pengar med ett monopolhus på.
Bankerna har till stora delar redan infört de nya kraven. Foto: TT

Från den 1 juni gäller nya amorteringskraven på nya bolån. Finansinspektionen har i dag presenterat detaljerna.

Utformningen av amorteringskravet var i stort sett känd på förhand. Politikerna och Finansinspektionen (FI) vill pressa ner hushållens skulder som skenat i takt med att bostadspriserna rusat kraftigt de senaste åren. Och det ska göras med tvång.

Nya bolån med en belåningsgrad över 70 procent ska amorteras med två procent per år, lån med en belåningsgrad under den nivån ska amorteras med en procent till dess att belåningsraden är 50 procent.

Den som har befintliga bolån tagna innan den 1 juni i år kan betala av tilläggslån enligt grundregeln eller på tio år.

"Möjligheten att amortera ett tilläggslån på tio år har tillkommit för att undvika tröskeleffekter för dem som har befintliga bolån", skriver FI i en kommentar.

Bankerna har till stora delar redan infört de nya kraven. Snittbeloppet bland de som amorterar låg i fjol strax under 2|000 kronor i månaden. Men det räcker inte, enligt FI:

– Amorteringskravet innebär att snitthushållet bland nya bolånetagare kommer att behöva amortera 1 000 -1 500 kronor mer än vad de gör i dag, sade FI:s chefekonom Henrik Braconier i förra veckan.

Undantag ska kunna göras vid sjukdom eller arbetslöshet. Dessutom finns ett tidsbegränsat undantag för nyproducerade bostäder under högst fem år.

Amorteringskravet utgår från marknadsvärdet på bostaden. En omvärdering får ske var femte år, enligt grundprincipen. Omvärdering kan också göras om det skett en "avsevärd värdeförändring" av bostaden, det vill säga en större ombyggnad eller tillbyggnad.

– Jag utesluter inte att det kan behövas mer åtgärder. riskerna ökar i svenska ekonomi, den här bilen kör i 150 på en motorväg där det är 110 och det ökar riskerna ganska väsentligt, säger Finansinspektionens generaldirekör Erik Thedéen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".