Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

HPV-vaccinering minskar kraftigt i Danmark

Publicerat torsdag 21 april 2016 kl 06.00
Sundhedsstyrelsen: Vi måste informera bättre
(1:49 min)
En flicka får en spruta hpv-vaccin.
Danmark har bland Europas högsta förekomster av livmoderhalscancer. Foto: John Amis/TT.

I Danmark minskar andelen flickor som får HPV-vaccin kraftigt. Vaccinet skyddar mot bland annat livmoderhalscancer.

Trenden att allt färre tar vaccinet oroar danska Sundhetsstyrelsen.

– Det är ett kraftigt fall som vi är väldigt bekymrade över, säger Bolette Söborg, överläkare på danska Sundhedsstyrelsen.

I Danmark erbjuds alla flickor HPV-vaccin det år de fyller tolv. För fyra år sedan tog 90 procent av danska tolvåriga flickor vaccinet.

De senaste åren har antalet som tar vaccinet börjat falla och nya siffror från danska Sundhedsstyrelsen visar på att minskningen nu tilltar. Av flickor som fyllde tolv under 2015 har hittills bara 27 procent tagit det.

Vaccinet skyddar i första hand mot ett sexuellt överförbart virus som kan orsaka livmoderhalscancer. Danmark har bland Europas högsta förekomster av livmoderhalscancer och varje år dör runt hundra kvinnor i sjukdomen. Ett förhållande som gör den stora nedgången i HPV-vaccinering ännu mer oroväckande i Sundhedsstyrelsens ögon.

I värsta fall kommer det redan höga antalet fall av livmoderhalscancer nu att öka i Danmark, säger överläkare Bolette Söborg.

– Så det kommer ju vara några flickor här som i värsta fall utvecklar livmoderhalscancer.

En orsak till den stora nedgången är en utbredd oro efter larm i höstas om att flera flickor skulle ha fått allvarliga biverkningar i form av onormal trötthet och svimningsattacker efter att ha tagit vaccinet. Misstankarna utreddes av Europeiska läkemedelsmyndigheten under hösten, utan att de kunde påvisa några samband.

Men oron finns kvar och på danska Sundhedsstyrelsen ser man nu situationen som ett misslyckande för det egna informationsarbetet. Myndigheten ska nu satsa mer på att bemöta oro och ryktesspridning i till exempel sociala medier.

– Vi ser det som vår uppgift att se om vi kan informera bättre. Vi är ju inte närvarande på till exempel sociala plattformar, och vi behöver ju vara där folk hittar sin information om det här, säger överläkare Bolette Söborg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".