Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Analys: Utvidgad Kaplan-kris värre än brunkol för MP

Uppdaterat onsdag 20 april 2016 kl 13.53
Publicerat onsdag 20 april 2016 kl 11.30
Ekots inrikespolitiske kommentator Tomas Ramberg och avgående bostadsminister Mehmet Kaplan (MP)
Ekots inrikespolitiske kommentator Tomas Ramberg och avgående bostadsminister Mehmet Kaplan (MP) Foto: TT

Mehmet Kaplans avgång kan visa sig vara början på en besvärlig debatt inför Miljöpartiets stundande kongress. En debatt om svårare frågor än både brunkol och flyktingpolitik.

Det har på sistone sett ut som om Miljöpartiets kongress om tre veckor skulle bli en oväntat lugn tillställning. Partiledningen har avlett den värsta ilskan kring flyktingfrågan. I stället för att diskutera nederlaget ska energin nu inriktas på att göra de hårda flyktinglagarna så tillfälliga som möjligt.

Till och med den infekterade brunkolsdebatten verkade partiledningen ha desarmerat. Miljöminister Åsa Romson har med viss framgång beskrivit det som omöjligt att hindra Vattenfalls försäljning, trots att partikongressen så sent som förra våren pressade språkrören att stå fast vid kravet att stoppa affären.

I stället kan partiet få en debatt om betydligt känsligare frågor. Vilka religiöst motiverade ideer kan tolereras hos en ledande företrädare för Miljöpartiet?

Partiets valberedning ansåg tills i dag att Yasri Khan, som av religiösa skäl vägrar ta kvinnor i hand, kunde företräda partiet som ledamot av partistyrelsen.

Valberedningen nominerade Khan trots att de kände till hans inställning. Vad ska partiet nu säga till de kvinnliga väljare som känner sig kränkta över att en miljöpartist står för en så konservativ kvinnosyn att han inte vill hälsa likadant på kvinnor och män?

Nu har Yasri Khan, uppenbarligen inte utan påtryckningar, dragit tillbaka sin kandidatur. Men de frågor som skapar debatt kvarstår.

En debatt som ser ut som en tanke bara några dagar efter att bostadsminister Mehmet Kaplan tvingats avgå. En avgång som i debatten motiveras inte bara med att Kaplan haft olämpliga politiska kontakter. Kritiker hävdar också att han visat en oförlåtlig tolerans mot islamistiska och antisemitiska ideer.

Hittills har ledande miljöpartister skyllt Kaplans avgång på andra. Ett mediedrev som inspireras av islamofobi. Det är en försvarslinje som verkar ha stöd i breda miljöpartiled.

Så starkt att partisekreterare Anders Wallner igår kände sig tvingad att mana till besinning. "Det är aldrig politikers uppgift att recensera en granskning....De frågor som Mehmet fått av medier har varit relevanta.." skriver Wallner på facebook.

Sannolikt ser Wallner att de ledande miljöpartister som nu förklarar Mehmet Kaplans avgång med islamofobi eller tryck från Israel ger bränsle åt en debatt som Miljöpartiet får svårt att gå stärkt ur. Det är inte den sortens frågor partistrategerna tänkt sig ska eka från debatten på partikongressen om tre veckor.

Både statsminister Stefan Löfven och språkrören har ett ansvar för att de politiska slutsatserna efter Kaplans avgång är så oklara. I debatten förs nu alla möjliga saker fram mot Mehmet Kaplan, en del är gammal känd kritik från politiska motståndare som inte delar miljöpartiets syn på till exempel Israel-Palestina-frågan, eller på terrorbekämpning.

Annat är sånt Kaplan gjort sen han blev statsråd, som middagen med representanten för Grå Vargarna.

Om Stefan Löfven talade om exakt vad han ser som oförenligt med regeringens värderingar i det Kaplan gjort och sagt och vad av allt som dras upp som han anser är helt inom ramen för ett demokratiskt politiskt arbete så skulle väljarna förstå var han vill sätta gränserna

Som det blir nu är det ju lätt att uppfatta avgången som ett allmänt karaktärsmord, att Kaplan hade fel värdegrund. Och det kan underblåsa åsikter hos praktiserande muslimer, eller turk-svenskar om att de stängs ute och diskrimineras. De som när den misstanken fick mera bränsle när Yasri Kahn idag valde att ge upp partipolitiken och lämna Miljöpartiet. 

En misstanke som partier med ambitionen att vinna muslimska väljare rimligen har intresse av att stävja.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".