Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Strejk eller inte - domstol avgör i dag

Publicerat torsdag 21 april 2016 kl 06.29
Arbetsgivarna hävdar att det råder fredsplikt
(2:00 min)
Bild från arbetsdomstolen.
Efter AD:s beslut kommer det göras ett sista försök att medla mellan parterna. Foto: Claudio Bresciani/TT

Arbetsdomstolen avgör i dag om Unionen och Sveriges Ingenjörer får strejka i pensionsfrågan. Går domstolen på fackens linje pekar mycket på att en strejk bryter ut bland omkring 11 000 anställda på tjänsteföretag.

I dag klockan två sker det unika att en domstol ska besluta om en strejk kan bryta ut eller inte. Det handlar om Unionens och Sveriges Ingenjörers varslade strejk om så kallad flexpension.

Kravet är att en del av löneökningarna i stället går till pensionsavsättningar och att den som vill ska kunna gå ner i tid i slutet av arbetslivet. Men arbetsgivarna i Almega säger nej och vill ha ett individuellt system i stället.

Almega hävdar att fredsplikt råder i pensionsfrågor och har hotat facken med skadestånd om de strejkar. Nu ska alltså Arbetsdomstolen avgöra frågan.

Unionens chefsjurist Martin Wästfält säger att de är förberedda på att strejka, en strejk som i så fall troligen bryter ut på fredag.

– Det kan gå snabbt, Vi har väldigt hög beredskap, folk står på tårna, och strejkviljan är mycket god. Den är invändningen har snarast stärkt våra medlemmar.

Tillsammans med ett varsel från Seko är det omkring 11 000 anställda på it- och telekomföretag och på Sveriges Television bland annat som kan gå ut i strejk.

Efter AD:s beslut kommer ett sista försök göras att medla mellan parterna. Almegas vd Anna-Karin Hatt kommenterar läget så här:

– Det är klart att det är ett väldigt bekymmersamt läge. Facken har valt att hota med konflikt och strejk i en pensionsfråga som vi normalt sett brukar lösa i lugn och ro vid förhandlingsbordet. Det här är ju frågor som är viktiga både för samhället och för den enskilde individen.
Nu är vi i ett avgörande läge och nu får vi se vilket besked Arbetsdomstolen lämnar senare i dag.

Hur orolig är du?

Det som gör mig orolig är den den här traditionen av om tjänstemannafack nu väljer att skapa konflikt kring pensionsfrågor. Det är inte bra, så kan vi inte ha det långsiktigt. Samtidigt har facken varslat om en strejk riskerar att påverka tredje man väldigt hårt, säger Anna-Karin Hatt.

När det gäller Seko:s varslade strejk så är den framskjuten till fredag kl 11.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".