Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Grönt ljus för frukt och grönt i områden som drabbades av Tjernobylolyckan

Publicerat torsdag 21 april 2016 kl 12.20
"Renskötare mest exponerade för cesium"
(2:12 min)
Blåbär och Tjernobyl
Foto: TT

30 år efter kärnkraftsolyckan i Tjernobyl drar Strålsäkerhetsmyndigheten och Livsmedelsverket en glädjande slutsats: den som bor i de områden som drabbades av nedfall efter olyckan kan äta frukt, bär och renkött utan risk.

Kettil Svensson är riskvärderare och toxikolog vid Livsmedelsverket:

– Bor man i de nedfallsdrabbade områdena så kan man tryggt äta i varje fall det man äter i butik och till och med det man plockar i naturen, bär och svamp och även om man äter lite älgkött och renkött och fiskar några insjöfiskar så är det inget problem idag, säger Kjettil Svensson.

Vissa svampsorter ska man dock vara extra försiktig med som sandsopp och rimskivling, som tidigare kallades rynkad tofsskivling. De har extra höga halter av cesium, alltså det radioaktiva ämne som föll över Sverige efter olyckan i Tjernobyl. Enstaka fisksorter i småsjöar i Gävletrakten har också höga halter av cesium.

En yrkesgrupp som är extra exponerad för Cesium är renskötare, berättar Pål Andersson, utredare vid Strålsäkerhetsmyndigheten:

– Det är en grupp som sticker ut allra mest: renskötare, de äter mer ren än stora befolkningen i Sverige. Renar är en väldigt effektiv exponeringväg för människor, för de betar från stora områden och får därmed i sig cesium från stora områden och därmed stora mängder cesiumhalter, och så äter de renkött och får därmed i sig cesium som renkonsument. Den som äter mycket ren får högre halter cesium.

Han fortsätter:

– I Gävle området har vi följt en jägargrupp, det är också en utsatt grupp. De skjuter, jagar och fiskar och plockar svamp och bär. Ser man som grupp betraktat, har de en faktor tio högre än Sveriges befolkning i övrigt som helhet, men även som grupp, är det ändå lågt betraktat på skalan, säger Pål Andersson.

Än har man inte kunnat se om de utsatta grupperna som renskötare och jägare har drabbats av sjukdomar som cancer efter den höga exponeringen av cesium, säger Pål Andersson vid Strålsäkerhetsmyndigheten.

– Teorin är även på de låga nivåerna: ju högre dos, desto högre risk för cancer. Men det finns stor risk att drabbas av cancer för alla möjliga anledningar.

– Den lilla, lilla riskökningen som man teoretiskt tillskriver strålningen i Sverige, den kan man inte se om man försöker titta på det här och då se om det är fler cancerökning i olika grupper. Det är alldeles för liten riskökning och man tänker sig alldeles för få människor i de här olika grupperna. Det går inte att se, det är mer teori, säger Pål Andersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".