Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Johansson: Inga undantag för människo­smuggling utan vinstintresse

Publicerat torsdag 21 april 2016 kl 16.01
"Skulle underminera precis det vi vill uppnå"
(1:51 min)
Migrationsminister Morgan Johansson (S).
Migrationsminister Morgan Johansson (S). Foto: TT

Antalet personer som åtalas för människosmuggling har ökat kraftigt sen förra hösten. En del har hjälpt flyktingar in i landet utan ekonomisk vinning. I flera andra EU-länder gör man undantag om den som tar med sig en flykting inte tjänar pengar på det, men Sverige har inget sådant undantag och bör heller inte ha, säger migrationsminister Morgan Johansson.

– Nej jag tycker inte det, för det skulle gå i motsatt riktning mot det som vi vill uppnå, det vill säga en jämnare fördelning av flyktingar i EU. Om vi skulle öppna för en situation där man kan smuggla människor från ett EU-land till ett annat, från Danmark till Sverige utan att det skulle finnas en lagstiftning. Då skulle det underminera precis det vi vill uppnå, säger Morgan Johansson (S).

Drygt 60 personer som var inblandade i olika fall av människosmuggling åtalades under förra året, och ytterligare 29 personer till och med mars i år. De flesta fallen upptäcktes i Skåne dit en stor del av flyktingarna har kommit via Öresundsbron. Siffran kan jämföras med sammanlagt 17 åtalade personer under hela 2014.

Numera förekommer även en hel del fall där gärningsmännen hjälper flyktingar över gränsen utan att ta betalt för det.

Enligt den svenska utlänningslagen är det fråga om människosmuggling när man hjälper någon att passera en inre gräns i EU. Det gäller även om man vill hjälpa en person att söka asyl här, och även om man inte tar betalt. 

Enligt ett EU-direktiv från 2002, finns möjlighet för de medlemsländer som vill, att göra ett så kallat humanitärt undantag för personer som just hjälper någon över gränsen utan vinstsyfte. Sverige har inte infört något sådant undantag, och bör heller inte göra det, säger Morgan Johansson.

– Då skulle man i praktiken kunna välja vilket land man vill söka asyl i. Jag menar Tyskland är ett säkert land, likaså Danmark. Befinner man sig där, då får man söka asyl där.

Men om en pappa till exempel åker och hämtar sin familj och kör över Öresundsbron med en bil hur ska man tolka det?

– Då får man använda sig av Dublinregler, och de säger att då får du registrera dig i Tyskland och sedan får man inom ramen för Dublinreglerna diskutera om det är möjligt att göra en familjeåterförening. Sådana görs regelmässigt, men vi kan inte öppna upp för ett system där det blir fritt fram att åka kors och tvärs mellan länderna, säger migrationsminister Morgan Johansson (S).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".