Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Unionen ställer in strejk efter svårtolkat beslut

Publicerat torsdag 21 april 2016 kl 16.44
Facken: Vi är besvikna
(2:01 min)
Unionens huvudkontor i Stockholm. Foto: Janerik Henriksson/Scanpix.
Foto: Janerik Henriksson/Scanpix.

Det blir ingen strejk i morgon för Unionen och Sveriges Ingenjörer. Ett svårtolkat beslut från Arbetsdomstolen leder till att facken drar tillbaka sitt varsel. Men varslet lever fortfarande för Seko.

Stridsfrågan mellan arbetsgivarna Almega och fackförbunden gäller flexpension. Facken har velat att en del av löneökningen skulle avsättas till flexpension och hade varslat om strejk på fredagen om kraven inte uppfylldes. Arbetsgivarna menade att det råder fredsplikt kring pensionsfrågor inom avtalsrörelsen, och hotade facken med skadeståndskrav om strejkhotet blev verklighet.

Fackförbunden bad Arbetsdomstolen om ett snabbt interimistiskt beslut för att få klarhet i om de hade rätten eller inte. Klockan 14 på torsdagen meddelade Arbetsdomstolen att man inte kan ta ställning i frågan på så kort tid.

– Det är en besvikelse, men det finns också en mycket stor beslutsamhet. Frågan om flexpension är så viktig, den är viktig både som sakfråga, men också för att medlemmar i olika sektioner ska ha likadana villkor. Beslutet från Arbetsdomstolen gör egentligen bara att saken drar ut på tiden. Vi kommer komma igen, vi kommer inte släppa frågan och vi är övertygade om att vi kommer få igenom den, säger Martin Wästfelt, chefsjurist på Unionen.

Både Unionen och Sveriges ingenjörer kallade Arbetsdomstolens beslut för "svårtolkat".

– Beskedet från Arbetsdomstolen gav utrymme för tolkning. Vi tolkar det som att de frågor som gäller pension inte går att konflikta kring, på grund av att vi är bundna av ITP-avtalet. Det kommer inte bli nån strejk i morgon på grund av just de här frågorna, säger Camilla Frankeus, chefsförhandlare för Sveriges Ingenjörer.

Almegas vd Anna-Karin Hatt tolkade dock beskedet som att Arbetsdomstolen nekat facken rätt att strejka.

- Komplicerade frågor som pensionsfrågor bör hanteras i lugn och ro och utan strejkhot. Fortsatt gäller att parterna behöver komma överens om nya kollektivavtal på samtliga sex aktuella avtalsområden. Nu kommer vi gå tillbaka till förhandlingsbordet och kan i lugn och ro och god ordning förhandla fram nya avtal utan ett överhängande strejkhot. Därmed öppnas en ny dörr till en mer konstruktiv dialog parterna emellan, säger Anna-Karin Hatt.

Fackförbunden riktade skarp kritik mot Almega kring striden om flexpensionen.

- Naturligtvis är vi besvikna, framförallt ligger besvikelsen mot Almega som inte kan värdera sina anställda och ge dom möjlighet till en korrekt pension. Vi har en arbetsgivare som tvärtemot alla andra arbetsgivare inte har värderat sina medarbetare så pass bra när det gäller pensionsfrågor som vi hade önskat, och det är något vi måste ta tag i, säger Camilla Frankeus.

Omkring 11 000 anställda skulle berörts av en eventuell strejk, men för 1200 av dem är varslet fortfarande en verklighet. LO-förbundet Seko berörs inte av Arbetsdomstolens beslut, och har fortfarande inte dragit tillbaka sitt varsel på Almegas telekomföretag. Fack och arbetsgivare ska svara på ett nytt bud från medlarna under kvällen. Om de inte kommer överens drar strejken igång klockan 11 på fredagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".