Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Miljöpartiets brev till medlemmarna

Publicerat torsdag 21 april 2016 kl 17.40
Öppet brev
Foto: TT

I ett öppet brev skriver miljöpartiets språkrör Åsa Romson och Gustav Fridolin till sina medlemmar och sympatisörer vilka värderingar som partiet vill företräda framöver. Orsaken är de senaste dagarnas kaos som uppstod i samband med att bostadsminister Mehmet Kaplan avgick.

Extremister accepteras inte, män och kvinnor ska behandlas likvärdigt och media ska få granska partiet utan inblandning, skriver språkrören.

Miljöpartiets språkrör kommenterar de frågor som ställts om partiets värderingar de senaste dagarna, som bland annat ledde till att bostadsminister Mehmet Kaplan avgick.

I ett öppet brev skriver språkrören Åsa Romson och Gustav Fridolin att;

- Många medlemmar i Miljöpartiet och människor som sätter sin tilltro till oss känner sig besvikna. Det har uppstått tvivel kring våra värderingar, och då är det viktigt att vi är tydliga om vilket slags parti Miljöpartiet är, hur vi jobbar för att inkludera fler i demokratiskt politiskt arbete och hur vi förvaltar förtroendet från alla som vill att grön politik ska bli verklighet.

- Den politiska debatten i dag kräver att vi blir ännu tydligare, både utåt och internt, kring de förhållningssätt som är självklara i ett grönt parti.

Vi är ett parti för mångfald

- Människor med alla bakgrunder och religioner ska känna sig välkomna. Men vi accepterar aldrig extremism. Vi har arbetat väldigt aktivt för att vara ett parti för människor med alla slags bakgrunder. Det ska vi fortsätta med, men vi ska aldrig bli ett parti för människor med alla slags värderingar. Grunden för våra värderingar fastslås i vårt partiprogram och en förtroendevald miljöpartist representerar i sitt förtroendeuppdrag våra medlemmar och våra väljare – inte sin etnicitet, sin religion, sin civilsamhällesorganisation eller sitt yrke.

Våra företrädare ska inte figurera i samma sammanhang som extremister.

- När en förtroendevald möter människor eller organisationer med värderingar långt ifrån våra ska hen vara tydlig med Miljöpartiets värderingar. Det är förstås inte så att man nödvändigtvis alltid delar värderingar med dem som man deltar på en festmåltid, högtidsfirande eller ett politiskt möte med. Men som politiker är det viktigt att alltid tydliggöra åsiktsskillnader och markera kraftigt mot de åsiktsyttringar som står långt ifrån oss för att aldrig riskera att legitimera dem med sin närvaro.

Nolltolerans råder alltid mot varje form av rasism

- Vi behöver vara tydliga med att det inte går att vara emot viss rasism och vända ens ett halvt öga från annan rasism. Antisemitism, islamofobi eller annan intolerans är inte alltid medveten. Det händer att människor uttrycker sig på ett kränkande sätt utan att det funnits intention. Dit hör illa valda jämförelser mellan Nazityskland och andra brott mot mänskliga rättigheter. Dit hör också dubbla måttstockar – att ställa vissa krav på muslimer, eller andra minoriteter i samhället, som man inte ställer på andra. Ett uttalande från en miljöpartist ska inte kunna uppfattas ha antisemitiska eller andra rasistiska förtecken, eller underblåsa rasism.

Ett parti ska inte skylla på, eller recensera, medier.

- Alltför många miljöpartister har de senaste dagarna uttryckt kritik mot de pågående granskningarna av partiets företrädare och ifrågasatt ”orättfärdiga” frågor. Vi ska bli, och kommer även fortsättningsvis att bli, granskade. Vi kommer inte alltid att till fullo känna igen oss i den bild som tecknas av oss, men i ett fritt demokratiskt samhälle ska medierna kunna verka fritt. Media behöver hämta sitt förtroende från hela samhället och utsättas för granskning. Att granska medias nyhetsvärdering utifrån antirasistiska verktyg är viktigt – men det är inte ett partis uppgift. Vår uppgift är att på ett tydligt och öppet sätt förklara och stå upp för vår politik och våra värderingar och därför svara på de frågor som ställs. Vi ska aldrig köpslå med medier för att försöka påverka vad de väljer att granska.

Vi behandlar män och kvinnor lika.

- Feminismen har funnits med oss som rörelse redan från grunden. Vi har full respekt för att människor är olika och beter sig på olika sätt, men våra värderingar är tydliga: män och kvinnor ska behandlas likvärdigt och med samma respekt. I grunden handlar det om hur vi beter oss mot varandra. Även vanliga saker i partiarbetet som vem som ges utrymme att prata i olika sammanhang och hur vi hälsar på och bemöter varandra måste genomsyras av likabehandling. Om det krävs centrala policyer för hur vi på partimöten ska hantera sådana frågor är vi beredda att ta fram det. Vår syn på jämställdhet måste genomsyra hur våra förtroendevalda agerar, skriver språkrören Åsa Romson och Gustav Fridolin i det öppna brevet till sina medlemmar och sympatisörer.

För att dessa förhållningssätt ska genomsyra partiet påbörjas nu ett arbete som till en början består av fyra tydliga delar:

  • Nya rutiner tas fram för hur förtroendevalda ska agera när man blir inbjuden till sammanhang där man kan komma att möta personer eller företrädare för organisationer som står långt från våra åsikter.
  • Vår jämställdhets- och mångfaldskommitté har fått i uppdrag att inte bara arbeta utifrån vår förmåga att ha jämn könsfördelning och hög mångfald i vårt parti, utan också att utveckla metoder för att alla ska känna att man får plats och respekteras i partiet, oavsett bakgrund och identitet.
  • Partisekreteraren har fått i uppdrag att inleda en värderingsdiskussion medlemmar emellan i partiet. Våra distrikt kommer att uppmuntras till diskussioner om vilka principer som styr ramarna för hur vi beter oss mot varandra.
  • Kanslichefen har fått i uppdrag att inleda en analys av hur vi bäst arbetar gemensamt i hela partiet med de ovanstående principerna, hur vår organisation för krishantering kan utvecklas samt hur vi skapar bättre förutsättningar för medarbetare och våra regionala och lokala företrädare att stödja kommunikationen av grön politik utifrån dessa principer.

- Det är nu upp till oss att förtjäna det förtroendet våra väljare gav oss, avslutar språkrören Åsa Romson och Gustav Fridolin brevet till sina medlemmar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".