Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

MP-distrikt kritiska mot ledningen

Publicerat torsdag 21 april 2016 kl 17.32
"Obetänksamt och i något fall också förvånansvärt"
(1:59 min)
miljöpartiets logga och Anders Åkesson, regionråd för det tredje största distriktet, Skåne.
Anders Åkesson, regionråd för det tredje största distriktet, Skåne. Foto: TT / Sveriges Radio.

Kritiken mot Miljöpartiet fortsätter att vara stark, inte minst efter att språkröret Gustav Fridolin i morse sade att han inte förstod det problematiska med att en ledande miljöpartist inte vill skaka hand med kvinnor.

Elin Olsson som är distriktsordförande i Stockholmsregionen, partiets största distrikt tycker att partiet nu har en läxa att göra.

– Jag tror att det här har varit en ögonöppnare för många och att vi har anledning att vara självkritiska och se hur vi faktiskt tydliggör vad vi förväntar oss av våra företrädare. Som företrädare för Miljöpartiet på ett sådant sätt så att alla parter känner sig respekterade.

Har du förtroende för din partiledning?

– Det är intakt men det är för tidigt att utvärdera och jag tror att vi som parti har anledning att vara självkritiska, framförallt att vara proaktiva i de här frågorna som har lyfts från media och vara tydligare med våra värderingar och ställningstaganden.

Och just det verkar vara partiledningens linje just nu. Under eftermiddagen publicerades ett öppet brev till medlemmar och sympatisörer på Miljöpartiets hemsida undertecknat av båda språkrören. "Det har uppstått tvivel kring våra värderingar", skriver de och slår fast att man aldrig ska bli ett parti för människor med alla värderingar.

I brevet presenteras olika åtgärder för att partiets värderingar ska genomsyra organisationen. Bland annat ska partisekreteraren inleda en så kallad värderingsdiskussion.

Birgitta Losman är gruppledare och regionråd i partiets andra största distrikt, Västra Götaland - anser också att partiet behöver arbeta mer med partiets värderingar.

Hon har förtroende för partiledningen men konstaterar att Gustav Fridolin gjorde som hon säger en felbedömning när han inte förstod det problematiska med att Yasri Kahn som föreslogs till partistyrelsen, inte tar kvinnor i hand.

Samma bedömning gör Anders Åkesson, regionråd för det tredje största distriktet, Skåne:

– Obetänksamt sagt, men har ju också förklarat varför han sade så. Det var en felsägning men det var en obetänksamt och i något fall också förvånansvärt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".