Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Polisen får kritik för lagring av uppgifter

Publicerat fredag 22 april 2016 kl 12.29
"Inte förenligt med polisdatalagen"
(2:06 min)
Polisens logotype syns framför skärmen till en dator. Ett par händer skriver på tangentbordet framför skärmen. Fotomontage: SR Foto: Stefan Gustavsson, Janerik Henriksson / Scanpix
Fotomontage: SR Foto: Stefan Gustavsson, Janerik Henriksson / Scanpix

För många poliser har tillgång till personuppgifter som de inte ska ha, och polisen bryter mot flera paragrafer i polisdatalagen, anser Datainspektionen i en granskning.

 

Polisen får bakläxa av datainspektionen, som granskat det interna system där polismyndigheten skriver in information om misstänkta brottslingar.

Datainspektionens jurist Cecilia Agnell säger att det är allvarligt att behandlingen av personuppgifter inte sker i enlighet med det regelverk som finns.

– Det här är ju ett IT-system som polisen använder för att sprida uppgifter inom polismyndigheten. Att då samtliga poliser – oavsett var i landet man arbetar eller vilken typ av brottslighet man arbetar med – har tillgång till alla de här uppgifterna på det här sättet, det är definitivt inte förenligt med polisdatalagen.

Den så kallade OBS-portalen används för internt utbyte av information kring brott, spaning och andra kriminalunderrättelser. Det innefattar mängder med personuppgifter kring personer som är misstänkta för brott.

Systemets öppenhet bryter mot polisdatalagen, som säger att en polis inte ska ha tillgång till mer uppgifter än hen behöver för att utföra sitt arbete. Datainspektionen kräver nu åtta åtgärder för att begränsa systemet.

David Kummel är verksjurist på Polisens rättsavdelning. Han säger att de är väl medvetna om att den interna informationsspridningskanalen behöver förbättras.

Den här kritiken framfördes ju av säkerhets- och integritetsskyddsnämnden för tre år sedan. Varför har ni inte gjort mer för att åtgärda de här bristerna?

– Med tanke på att tillsynsärendet från Datainspektionen precis hade kommit igång vid det tillfället så bestämde vi att avvakta förändringar inför det beslutet, säger David Kummel.

Datainspektionen riktar också kritik mot hur informationen presenteras i portalen. Man beskriver att notiser i systemet ibland haft en raljerande och värdeladdad ton.

David Kummel menar att vissa redaktörer missförstått uppgiften.

– Man sa från verksamhetens sida att man har uppfattat det som att man ska fånga läsaren och liknande, men det har vi gått ut med förtydligande riktlinjer att så är det inte. Det ska vara sakligt och objektivt beskrivet, säger han.

Polisen har till den 18 oktober på sig att åtgärda problemen med systemet.

– Vi ska ändra så att behörigheterna till uppgifterna speglar det ingångsvärdet, så att lokal information bara nås inom det område som den hör hemma, säger David Kummel på Polisens rättsavdelning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".