Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Krav på mer pengar till klimatet

Publicerat lördag 23 april 2016 kl 03.03
Federley: Utsläppsrätter är ingen kassako
(2:40 min)
Rök från en hög skorsten samt EU-parlamentarikern Fredrick Federley (c).
HIttills har EU:s handel med utsläppsrätter fungerat dåligt. Foto: TT

EU-länderna måste satsa mer pengar på att minska utsläppen av växthusgaser och en större del av pengarna som länderna får in på försäljningen av utsläppsrätter ska användas till det.

Det kommer EU-parlamentarikern Fredrick Federley att föreslå när utsläppshandeln nu ska reformeras.

– Det är riktigt stora belopp det handlar om, sammantaget många, många miljarder. Då vill vi se till att de pengar som kommer in från ett klimatsystem också går till klimatförbättrande åtgärder, säger Fredrick Federley.

Tanken med utsläppsrätterna är att man sätter ett tak för hur stora utsläppen av växthusgaser får vara. Sedan utfärdar man utsläppsrätter upp till det taket.

En del av dem delas ut gratis till särskilt konkurrensutsatta verksamheter. Resten av utsläppsrätterna auktioneras ut och inbringar en rejäl hacka till medlemsländerna, 2013 blev det 2,7 miljarder euro. Det motsvarar 25 miljarder kronor. 

Det är alltså de här pengarna som Fredrick Federley i större utsträckning vill använda till klimatinvesteringar.

– Handeln med utsläppsrätter ska syfta till att hitta en väg framåt i klimatpolitiken som inte leder till en temperaturhöjning, säger han. 

- Vi ska ha en livskraftig och stark industri i Europa, men också en industri som är mindre koldioxidintensiv. Då behöver vi resurser till olika projekt med allt ifrån energieffektiviseringar till forskning. Där kan de här pengarna göra verklig nytta.

Hittills har EU:s handel med utsläppsrätter fungerat dåligt, så dåligt faktiskt att många menar att den inte har haft någon positiv effekt alls för klimatet. Det har helt enkelt funnits för många rätter och priset har därmed blivit alltför lågt och alltför många företag har fått gratis utsläppsrätter.

När hela systemet nu ska göras om är Fredrick Federley en av huvudförhandlarna för parlamentet.

Hans förslag innebär att en större andel av inkomsterna på utsläppsrätterna ska gå till klimatförbättrande åtgärder.

I dag säger reglerna att hälften av inkomsterna bör gå till den typen av satsningar, men i praktiken gör länderna som de vill. Därför vill Federley se tvingande regler och samtidigt höja andelen från 50 till 75 procent.

Hittills har EU:s länder inte alls kunnat komma överens om det här regelverket, men Fredrick Federley tänker trycka på så gott han kan för sitt förslag.

– Jag tror att i parlamentet är det lättare än det blir i de slutliga förhandlingarna med medlemsstaterna.

– Det här har varit något av en kassako för många medlemsstater och de kommer förstås att bli irriterade om vi kommer med krav på hur de ska få använda de här pengarna. Men detta är ett miljöverktyg och det ska användas som det miljöverktyg det är och inte som en kassako, säger Fredrick Federley.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".