Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Björklund självkritisk om yrkesutbildningen

Publicerat lördag 23 april 2016 kl 12.32
"Den reformen blev en halvmesyr"
(1:37 min)
Jan Björklund
Jan Björklund (L) partiledare. Foto: TT

Förre utbildningsministern, Liberalernas partiledare Jan Björklund är självkritisk och anser att alliansregeringen misslyckades med genomförandet av gymnasiets yrkesprogram. Det blev en urvattnad kompromiss, anser han.

Utspelet kom på DN Debatt inför Liberalernas riksmöte då Jan Björklund talar. 

– Den reformen tycker jag blev en halvmesyr. Vi behöver en mycket större mångfald av yrkesutbildningar, en del som är lite kortare, en del som är lite längre, därför att de yrken som man utbildar till är väldigt krävande, i en del måste man kunna mycket teori och i andra kan kraven vara lägre.

Du hade möjligheten att göra det under så pass många år, vad var det som höll dig tillbaka?

– Ja, vi blev inte eniga om detta.

Därför föreslår nu Liberalernas partiledare Jan Björklund en rad förslag på hur fler ska fullfölja gymnasiet. Han pekar på att alla program inte ska vara högskoleförberedande och föreslår bland annat ett tvåårigt yrkesprogram.

– Det får vara de yrkesutbildningar vi i dag har där de teoretiska kraven egentligen kan vara ganska låga, säger han.

Men alla mätningar visar att antalet sökande till yrkesprogrammen inte är särskilt stort?

– Det är det som är problemet, vi måste få upp söktrycket och jag tror att en väg att gå är att alla yrkesutbildningar behöver inte vara så lika varandra som de är i dag.

Ser du något risk med att ungdomar utbildar sig i kortare gymnasieprogram där man också går mot en osäkrare framtid?

– Det är bättre att man går en kortare utbildning och fullföljer den än att man väljer en lång utbildning och hoppar av den.

Hur stor är sannolikheten att du får med dig någon när du inte har lyckats tidigare?

– Jag tror det är dags att erkänna att det de reformer på yrkesutbildningsområdet som förekommit de senaste 30 åren har varit otillräckliga, säger Jan Björklund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".