Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Turkiet ställer krav på EU

Publicerat lördag 23 april 2016 kl 22.43
"Turkiet är det bästa exemplet i världen"
(1:21 min)
Turkiets premiärminister Ahmet Davutoglu och Tysklands förbundskansler Angela Merkel
Turkiets premiärminister Ahmet Davutoglu och Tysklands förbundskansler Angela Merkel Foto: Hakan Goktepe

Turkiet hotar med att låta avtalet med EU om flyktingåtertagande falla om EU inte håller löftet om att turkiska medborgare får visumfrihet till EU. Det sa den turkiske premiärministern Ahmed Davutoglu  när han träffade representanter för EU på lördagen.

EU:s ordförande Donald Tusk berömde Turkiet för sitt arbete med flyktingar så här långt och valde en mycket vänlig ton på presskonferensen med den turkiske premiärministern.

- Turkiet är idag det bästa exemplet i världen på hur man ska behandla flyktingar, sa Tusk.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel i sin tur hade stor press på sig hemifrån att vara kritisk mot tillståndet för press - och yttrandefrihet i Turkiet men valde att iallafall utåt vara försiktig med kritiken.

Lördagens möte var en första utvärdering av flyktingavtalet mellan EU och Turkiet från tidigare i år, bland annat besöktes ett EU-finansierat flyktingläger i Turkiet nära den syriska gränsen.

Avtalet går ju delvis ut på att Turkiet ska ta tillbaka flyktingar från Grekland mot att Turkiet får nästan 60 miljarder kronor från EU och EU inför visumfrihet för turkiska medborgare redan i sommar.

I just visumfrågan var den turkiske premiärministern Davutoglu mycket tydlig. Han sa att Turkiet inte kommer hålla sin del av avtalet med EU om inte visumlättnaderna införs och Turkietkännaren Paul Levin tror att Turkiet menar allvar här.

- Ett av de stora orosmolnen är om visumlättnaderna går igenom eller inte, gör de inte det tror jag avtalet faller med det, säger Paul Levin.

Varför är den delen av avtalet så viktig för Turkiet?

- Dels skulle det vara en politisk seger för regeringspartiet AKP att visa upp och det är också något som många i Turkiet bryr sig om. Det uppfattas som förnedrande av till exempel gästforskare och affärsmän som vill åka till EU och som bara får stanna exakt så många dagar som ett visum tillåter, säger Paul Levin.

Paul Levin säger också att Turkiet anser att EU svikit tidigare i frågan om landets förhandlingar om ett EU-medlemskap och blir det nu inte heller visumlättnader så skulle det ses som ytterligare ett svek.

Förbundskansler Merkel och EU:s ordförande Tusk sa på presskonferensen att visumlättnaderna kommer införas om Turkiet håller de 72 kriterier som landet lovar att hålla för att få visumförändringarna. Ett första förslag i frågan kan komma i början av maj.

Det är alltså uppenbart att frågan om visumlättnader för turkiska medborgare som vill resa in i EU kommer att bli en avgörande faktor för avtalets framtid.

Premiärminister Davutoglu och förbundskansler Angela Merkel och Donald Tusk framhöll också att avtalet redan haft tydlig effekt eftersom betydligt färre flyktingar idag gör den farliga resan in i EU mellan Turkiet och den grekiska övärlden.

Avtalet har dock också fått stark kritik av många människorättsorganisationer, som bland annat menar att asylrätten inskränks av avtalet. Angela Merkel sa också att Tyskland vill förhandla fram så kallade säkra zoner i krigets Syrien där flyktingar ska kunna vara säkra. Det är en idé som dock FN varnat för eftersom säkerheten för flyktingarna skulle vara svår att garantera.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".