Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

MP:s krismöte skjuts upp efter rädsla för avlyssning

Publicerat söndag 24 april 2016 kl 14.01
Gustav Fridolin och Åsa Romson.
Gustav Fridolin och Åsa Romson. Foto: Jessica Gow/TT

Miljöpartiets svarta vecka kulminerade med krav om avgång – och ett planerat krismöte. 

Men mötet, som skulle hållas över telefon med ombud runt om i landet, skjuts upp. Enligt uppgifter till SVT Nyheter befarar partiet att mötet kan avlyssnas. 

– Mötet är uppskjutet i dag, när det blir av kan jag inte säga, säger Sandra Ahlstrand, politiskt sakkunnig i regeringskansliet som jobbar med kommunikationsfrågor på Miljöpartiet, till Ekot. 

Flera distriktsordförande var beredda att delta på krismötet, och framföra sin syn på läget.

– Det allvarligaste är att MP:s grundläggande värderingar har kunnat ifrågasättas. Det har inte blivit tydligt för allmänheten vad Miljöpartiet står för, när vi egentligen har en oerhört tydlig ideologi, säger Fredrik Hanell, distriktsordförande för MP i Skåne.

Han pekar särskilt ut hanteringen av fallet med partistyrelsekandidaten Yasri Khan, som hoppade av efter att det uppmärksammats att han inte skakar hand med kvinnor.

– Där har man inte från partiets sida kunnat ta den här målkonflikten när det gäller mångfald och jämställdhet — det är en problematik som fler av våra företrädare har pekat på och som vi måste diskutera igenom, säger Hanell.

– Från MP är vi tydliga med att vi är ett feministiskt parti. Då kan vi inte acceptera att män och kvinnor behandlas olika.

Förutom en rakare kommunikation efterlyser distriktsordföranden i Uppsala, Robert Damberg, en uppstramning av organisationen och interna rutiner.

– Vi behöver förbättra utbildningsinsatser för våra medlemmar, för att det ska bli tydligt vad vi står för, men också ta ansvar för att de som kommer in får utbildning i det politiska hantverket.

Både Damberg och Hanell säger att de fortfarande har förtroende för språkrören. Men för Etelka Huber, kommunalråd i Nässjö, är gränsen nådd.

– Vi som parti har bekymmer och därför måste vi göra något radikalt. I min värld är det så att om laget inte fungerar och bara förlorar är det dags att byta ut lagledarna, säger hon.

Huber hoppas att det blir resultatet av det nu uppskjutna mötet.

– Jag hoppas att utgången av mötet blir att Fridolin och Romson ställer sina platser till förfogande.

Richard Hansson, ordförande för MP i Västerbotten, är av motsatt uppfattning.

– Det blåser hårt. Men jag kan inte säga att man gjort något grundläggande fel.

Han anser att kritiken mot Mehmet Kaplan, som tvingades avgå som bostadsminister, är orättvis och att Kaplan helt enkelt befunnit sig på fel plats vid fel tillfälle. Och att debatten kring handhälsning har blivit ensidig.

– Han (Yasri Khan) jobbar aktivt mot fundamentalistiska åsikter, med jämställdhet och jämlikhet. Men är det så att man måste hälsa på det sätt som folkflertalet gör, ja då är det så.

Anna Bodjo, MP-språkrör i Kalmar, ser inte heller någon större anledning till självkritik:

– Det har blivit en ganska ytlig löpsedelsdiskussion om det som varit.

Enligt ett internt mejl som SVT Nyheter har tagit del av har mötet skjutits upp av rädsla för att mötet skulle avlyssnas. 

”...vi har stark anledning att tro att minst en nyhetsredaktion har fått tag i själva kallelsen, och därmed också har koderna till telefonmötet. Att sådan information läcker ut är mycket allvarligt [...] Vi håller nu på och ser över ett antal säkerhetsfrågor för att säkerställa att vi kan genomföra ett möte utan risk för avlyssning”, står det bland annat i mailet.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".