Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

MP skjuter upp krismöte

Publicerat söndag 24 april 2016 kl 16.03
MP i Västerbotten: Koder har läckt ut
(2:31 min)
Åsa Romson, språkrör för Miljöpartiet, vid partiets kongress 2011. Foto: Erik Mårtensson/TT.

Miljöpartiets planerade krismöte i eftermiddag har ställts in. Orsaken uppges vara risk för att mötet kunde avlyssnas.


Enligt Rikard Hansson, distriktsordförande för Miljöpartiet i Västerbotten, är det en kod till det planerade telefonmötet som kommit ut.

– Det har läckt till minst en från media och det betyder att vi inte hade kunnat tala ostört. 

SVT nyheter har tagit del av ett mejl från partikansliet till de planerade mötesdeltagarna i vilket framgår att koderna till ett telefonmöte kan läckt ut till en nyhetsredaktion och att säkerhetsfrågorna nu behöver ses över.

Mötet, med partistyrelse och distriktsordförandena, skulle alltså hållits efter en tung vecka för partiet. Med bostadsminister Mehmet Kaplans avgång, och Yasri Khan som hoppade av sin partistyrelsekandidatur efter uppmärksamheten kring att han inte vill ta kvinnor i hand.

Samtidigt faller förtroendesiffrorna, och Etelka Huber, kommunalråd för Miljöpartiet i Nässjö, kräver i ett öppet brev språkrörens avgång. 

– Jag tycker man missat i värderingsfrågan den senaste tiden. Till exempel i samband med Mehmet Kaplans avgång var man inte tydlig och sa direkt att det är bra att han avgår, för nolltolerans mot extremism råder i vårt parti.

Men inför det planerade mötet som nu alltså inte blir av idag, uttrycker många också sitt stöd för partiledningen. Däribland Miljöpartiet Dalarna. Och Annika Eriksson, distriktsordförande i Norrbotten.

– Nej, vi har absolut inte några krav på att några språkrör ska avgå. Det hör inte till ovanligheten att medlemmar tycker det, vi har ju ganska högt i tak i vårt parti, och sådana saker framkommer då och då. Men det har ju aldrig fått en sådan snurr som det får nu när media bevakar det.

Distriktsordföranden i Uppsala, Robert Damberg, efterlyser bättre utbildningsinsatser till medlemmarna för att tydliggöra var partiet står idag, och Fredrik Hanell, distriktsordförande för Miljöpartiet Skåne, menar allmänheten måste få en klarare bild av partiets grundläggande värderingar.

– Det som behöver göras akut är att ta en bred diskussion och grundligt analysera den gångna veckans händelser och hur vi ska komma vidare på ett bra sätt utifrån detta. Och hur vi kan använda diskussionen och kraften som finns inom partiet för att gå stärkta ur det som har varit.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".