Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Skärpt varning för snö i norra Norrland

Uppdaterat måndag 25 april 2016 kl 14.56
Publicerat måndag 25 april 2016 kl 09.29
SMHI: Värst under eftermiddagen och kvällen
(1:42 min)
En varningsskylt med texten "olycka" står vid en snöig väg där det bildats en bilkö. Foto: Pontus Stenberg/TT.
Foto: TT

SMHI skärper varningen för snöfall i stora delar av Norrland. Klass 2-varning gäller nu för kustlandet i både Norrbotten och Västerbotten.

Följ trafikläget och ställ dina frågor här

Enligt prognosen kan det komma 20 centimeter snö lokalt.

Klass 1-varning är utfärdad för Gävleborgs och Västernorrlands län samt stora delar av norra Norrlands inland.

Mest väntas i Västerbotten där det lokalt kan komma upp till 20 centimeter snö. Det väntas bli blåsigt också med kulingvindar på Bottniska viken och Finska viken.

SMHI har utfärdat en klass 2-varning för Västerbotten. I Norrbotten, Västernorrland och Gävleborg väntas något mindre snömängder, där gäller klass 1-varningar.

– Vi har ett snöfallsområde som håller på att leta sig ut längs Norrlandskusten, säger Marie Staerk, tjänsthavande meteorolog på SMHI. Just nu ligger det över Västerbottens kustland och Västernorrland och håller även på att leta sig in över Gävleborgs län. Fram på dagen kommer det även att leta sig in över Norrbottens kustland, sedan kommer det att röra sig västerut.

Största mängden snö väntas vid Skellefteåbukten och även i Södra Norrbottens kustland där det lokalt  framför allt under eftermiddagen och kvällen kan bli upp till 15 till 20 centimeter, sedan mot kvällen har nog det mesta passerat över kustlandet, säger Marie Staerk.

– Men vi har fortsatt snöfall över inlandet och fjällen och sedan rör det sig långsamt västerut under kvällen och natten. 

– Under morgondagen så har det mesta av snöfallet passerat, men under senare delen av kvällen och natten så har vi faktiskt ett nytt snöfallsområde som håller på att leta sig in österifrån och förväntas ge ytterligare lite snö till snötäcket som redan ligger.

I Skåne har plötsligt snöfall orsakat flera olyckor under morgonen. Både E22 och riksväg 108 har varit olycksdrabbade, rapporterar P4 Malmöhus.

I norra Lund låg snön vit under morgonen och överraskade många bilister. Två olyckor inträffade på E22 där tidigt under morgonen.

Samtidigt stängdes trafiken av i höjd med Linderöd strax innan Kristianstad. Där körde flera bilar och en lastbil ihop strax efter 06 på morgonen och vägen hölls avstängd i nära två timmar.

Även på riksväg 108 var det halt vilket bland annat ledde till att en bil voltade mellan Staffanstorp på Svedala tidigt på morgonen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".