Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Öppnar för nya språkrör i Miljöpartiet

Publicerat måndag 25 april 2016 kl 16.25
Regionråd: Vi behöver verkligen diskutera ledarskapet
(2:54 min)
Miljöpartiet håller pressträff.
Miljöpartiet håller pressträff. Foto: Maja Suslin/TT

Inför Miljöpartiets kongress om tre veckor öppnar språkrören Gustav Fridolin och Åsa Romson upp för val av nya språkrör. "Vi ställer inte våra platser till förfogande. Vi vill inte avgå", sade Gustav Fridolin som hoppas på förnyat förtroende från sitt parti.

– För att partiet ska kunna få en nystart, måste politiken skärpas och ledarskapet prövas. Gustav och jag vill fortsätta ta det ansvaret, sa Åsa Romson på pressträffen idag.

– För att kunna göra det arbetet behöver vi ett förnyat, starkt mandat att leda partiet framåt, sade Gustav Fridolin.

Miljöpartiets ledning kallade i dag till presskonferens för att svara på frågor om den senaste tidens turbulens för partiet. Båda språkrören, Åsa Romson och Gustav Fridolin vill fortsätta att leda Miljöpartiet. Budskapet är partiet nu är så försvagat att det krävs en nystart för att återvinna förtroendet.

Valberedningen har tidigare lagt sitt förslag att återvälja Gustav Fridolin och Åsa Romson. Men valberedningen öppnas nu på nytt fram till söndag och kommer att ta in nya namnförslag till språkrör om det kommer några. Om tre veckor har Miljöpartiet kongress i Karlstad och skulle andra förslag vinna majoritet förklarar Fridolin och Romson att de är beredda att avgå.

– Det kommer att komma ett förslag. Hur det landar ut beror på valberedningens process, det beror på vilken input vi får från partiet, säger Joakim Larsson som är sammankallande i valberedningen.

Men frågan är vilket förtroende partimedlemmar har för valberedningen som ju bland annat föreslog den hårt kritiserade Yasri Kahn till partistyrelsen. Yasri Kahn vägrar ta kvinnor i hand och har dragit tillbaka sin kandidatur. Joakim Larsson tror att valberedningens arbete kommer gå bättre den här gången:

– Det var ett otroligt misslyckande av valberedningen. Den här gången är det ju en väldigt stor fråga om förtroendet för språkrören och eventuella nya språkrör. Det här kommer att vara en väldigt bred process där vi får höra mycket från våra medlemmar.

Miljöpartisten Peter Eriksson i EU-parlamentet tycker det är helt rätt av språkrören att arrangera en nystart.

– Jag tycker nu att valberedningen ska ta det här på fullaste allvar. Och göra en ordentlig genomgång och se om det finns andra personer som kan tänkas vara bra alternativ.

Vilket är ditt förtroende för dom språkrör som sitter idag?

– Jag tycker att det här nu måste redas ut av valberedningen och sen får människor ta ställning utifrån det.

Regionrådet Birgitta Losman i Västra Götaland välkomnar språkrörens besked idag.

– Vi behöver verkligen diskutera ledarskapet i partiet. Då tycker jag att det är både modigt och väldigt klokt att de går ut och begär att valberedningen ska öppna upp för nomineringar

Vad tror du att ni kommer att landa i?

– Det är jättesvårt att säga. Det har gått lite snabbt de här dagarna och eftersom vi är en organisation som förlitar oss på vad de förtroendevalda i vår organisation säger, måste jag också lyssna på vad min grupp säger.

Statsminister Stefan Löfven kommenterar också krisen hos sina regeringskollegor Miljöpartiet:

– Jag har ingen anledning att tro annat än det som sägs att språkrören har en stark ställning.

Regeringens arbete påverkas rimligen av det här, vad är din kommentar till det?

– Det klart att om ett parti har stora problem så vore det fel att säga att det inte påverkar alls, men i liten utsträckning därför att regeringens arbete det fortsätter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".