Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
30 år efter Tjernobylolyckan

Allt svårare för de först drabbade

Publicerat tisdag 26 april 2016 kl 05.23
"Brandmännen dog alla inom några månader"
(2:20 min)
På en kyrkogård i den lilla byn Mition utanför Moskva vilar nu de döda från Tjernobyl sida vid sida.
På en kyrkogård i den lilla byn Mition utanför Moskva vilar nu de döda från Tjernobyl sida vid sida. Foto: Bobo Schentz / TT

30 år efter Tjernobyl har de så kallade Tjernobylveteranerna allt svårare att få de rättigheter de en gång garanterades enligt rysk federal lag. Varken sanatorier eller gratis mediciner är längre självklart. I Moskva har organisationen inte ens fått behålla sitt kontor. 

– Situationen i Ryssland kan se lite olika ut i olika regioner, men i Moskva är den förfärlig, vi kämpar till och med för att få ha kvar vårt kontor, men förlorade och håller nu till i en lägenhet, berättar Valentin Titov, själv en så kallad tjernobiltsev och en av ledarna i Moskvas Tjernobylorganisation.

Organisationen ordnar minnesceremonier idag vid Segerparken i Moskva. Där hoppas de få en minnessten över offren för kärnkraftskatastrofen.

De kommer också samlas på begravningsplatsen där de första dödsoffren för Tjernobylkatastrofen finns begravda. Det var brandmän som i princip skickades i döden då de skickades att försöka släcka elden efter explosionen i reaktorn. De dog alla inom några månader, de flesta i fruktansvärda plågor på sjukhus i Moskva.

När katastrofen inträffade idag för 30 år sedan fanns ett enda land, Sovjetunionen. Idag är tre länder märkta av Tjernobyl: Ukraina där Tjernobyl, eller Tjornobyl som det heter på ukrainska, ligger, Ryssland och så Vitryssland vars befolkning drabbades värst av radioaktivt nedfall.

Tjernobylveteranerna i de olika länderna samarbetar, trots att två av länderna idag nästan ligger i krig, som Valentin säger.

– Vi har normala relationer, trots att Ryssland och Ukraina nästan ligger i krig åtminstone om man ska tro vår tv, säger han. Men vi har samma krav på myndigheterna och märker samma likgiltighet, säger han.

De ekonomiska kriserna i alla tre länderna har också drabbat Tjernobylveteranerna, som i både Ukraina och Vitryssland förlorat tidigare statliga bidrag.

De som efter katastrofen klassades som Tjernobylveteraner fick en rad ekonomiska och sociala fördelar. De åkte gratis kommunalt, hade rätt till subventionerade bostäder och kunde handla billigare. Samma system som gällt för veteraner från tidigare sovjetiska krig. Men i och med att Sovjetunionen försvann förlorade en del av veteranerna sina privilegier.

– Så länge minnet var färskt blev vi inte orättvist behandlade, men idag struntar lokala myndigheter i både författning och federal lag, som säger att vi ska ha rätt till att vistas på sanatorier regelbundet i Ryssland och till fria läkemedel. Istället hänvisas vi ofta till apotek där vi måste betala för medicinerna, säger Titov.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".