Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

PTS granskar Telia – kan bryta mot nätneutraliteten

Publicerat tisdag 26 april 2016 kl 12.02
PTS granskar Telia – kan bryta mot nätneutraliteten
(1:24 min)
Whatsapp Facebook
Whatsapp och Facebook är två av tjänsterna som ingår i Telias erbjudande. Foto: Patrick Sison

En ny EU-förordning om nätneutralitet ger Post och Telestyrelsen skäl att granska Telias erbjudande om fri datatrafik till sociala mediatjänster.

Telias erbjudande att erbjuda kunder fri datatrafik på vissa sociala mediatjänster kommer nu undersökas av Post och Telestyrelsen, PTS. Erbjudandet som Telia menar är bra för kunderna eftersom att de populära tjänsterna inte förbrukar datatrafik kan bryta mot regler mot en ny EU-förordning. Den börjar gälla från och med maj. 

Emma Närvä på PTS konkurrensavdelning säger att erbjudandet kan ha bäring på flera av reglerna i nätneutralitetsförordningen.

– Vad vi tydligt kan se är att deras erbjudande särbehandlar viss typ av trafik så det är något vi kommer få titta vidare på, säger Emma Närvä.

Nätneutralitet är en princip att all trafik på internet ska behandlas lika av internetleverantörerna oavsett var den kommer ifrån eller var den ska. Trafiken ska enligt principen förmedlas med så kallad bästa förmåga. Högre avgifter för att nå vissa tjänster är också ett exempel som anses bryta mot nätneutraliteten. 

När Telia gick ut med sitt erbjudande förra veckan var det många i Sverige som reagerade och anmälde förfarandet till PTS som har översynsansvar.

– Det är ovanligt många, förra veckan hade vi ungefär tre hundra anmälningar och många av dem hade koppling till just Telias erbjudande, säger Emma Närvä.

Jonas Hasselberg, chef för konsumenttjänster på Telia, säger att företaget var väl medvetet om både tidigare lagar och den nya EU-förordningen när erbjudandet togs fram. Han säger att Telia välkomnar granskningen och poängterar att företaget anser att det är bra för kunderna.

– Det är viktigt att vi prioriterar ingen trafik, vi hanterar inte trafiken till de här tjänsterna på något annat sätt än vanlig trafik. Men det finns uppenbarligen en otydlighet om vad som ligger inom ramen för nätneutralitet, var vi får göra och inte får göra. Och den debatten vill vi ha, säger Jonas Hasselberg.

I dagsläget innefattar Telias erbjudande sex tjänster: Facebook, Messenger, Whatsapp, Kik, Twitter och Instagram. Enligt Telia är företaget öppet för att ansluta fler förutsatt att de uppfyller vissa krav, främst att tjänsten inte bryter mot svensk lag och att Telia kan identifiera trafiken i sitt nät. Jonas Hasselberg vill dock inte gå in på om fler tjänster är på gång i dagsläget. 

Mobiloperatören Tre har tidigare gått ut med ett tidigare erbjudande där kunderna kan använda musiktjänster utan att förbruka datatrafik. Det granskas redan av PTS, men då gäller det integritetsaspekten som sker när Tre granskar trafiken för att avgöra vad som kommer från tjänster som ingår i erbjudandet.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".