Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Liberalerna satsar 10 miljarder mer på försvaret i sin budget

Publicerat tisdag 26 april 2016 kl 12.25
Det växande hotet mot Sverige är orsaken
(1:57 min)
Två stigande jas-plan och Jan Björklund presenterar partiets budget
Foto: TT

Liberalerna vill ha 2 500 nya poliser fram till år 2020. Partiet satsar i sin skuggbudget också tio miljarder kronor mer än regeringen på försvaret under de kommande fem åren.

Det växande hotet mot Sverige är orsaken, enligt partiledaren Jan Björklund. 

– Vi är ju väldigt bekymrade över utvecklingen i Ryssland, Putins aggressiva politik, den militära upprustningen och det mycket offensiva och aggressiva beteende som rysk militär har i Östersjöområdet, även mot vårt land. Det här måste vi svara emot, och det innebär att vi måste förstärka försvaret.

Samtidigt finns det redan en blocköverskridande uppgörelse där ni inte är med. Vad tyder på att ni skulle få något som helst gehör för detta?

– Jag tycker att det verkar som att det varje månad kommer nya nyheter om att det försvarsbeslut som tyvärr ingicks av de tre andra allianspartierna och den rödgröna regeringen är alldeles för ihåligt, det är underfinansierat.

"Det ska löna sig att arbeta" är titeln på Liberalernas vårbudgetmotion, som presenterades på en presskonferens i förmiddags.

En rad av förslagen är kända sedan tidigare: som avskaffad värnskatt och höjd gräns för när man ska börja betala statlig skatt.

För att finansiera åtgärderna har Liberalerna en lång besparingslista, säger Jan Björklund:

– Konkreta besparingar vi lägger fram är på byggsubventioner, det är alla anslagen till AMS. Det är en hel del annat också, men det är de allra största besparingarna.

Liberalerna är kritiska till att regeringen överger krona-för-krona-principen - och i stället lånar till reformer. Så här säger partiets ekonomisk-politiske talesperson Erik Ullenhag om det.

– Magdalena Andersson har gjort till sitt varumärke att svika principerna bakom den ekonomiska politiken, och det gör att vi nu är i ett läge där regeringen lånar till nya reformer, trots att vi går in i en högkonjunktur. Det äventyrar välfärden, för när räntorna stiger, när vi går ned i en lägre konjunktur, så finns det inga pengar för att då trygga välfärden.

Den största satsningen i regeringens vårbudget är tio miljarder kronor till kommuner och landsting från och med nästa år, pengar som ska förstärka välfärden. Det säger Liberalerna ja till. Jan Björklund igen.

– Vi tycker att det är ett bra förslag, men till skillnad från regeringen så tänker vi också ha en finansiering för detta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".