Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Nytt avtal om influensavaccin

Publicerat tisdag 26 april 2016 kl 14.21
Men ingen särskild säkerhetsdokumentation för barn och unga
(2:08 min)
sjuksköterska ger vaccin i armen på patient med en spruta

Folkhälsomyndigheten har tecknat avtal om att Sverige ska få tillgång till influensavaccin i händelse av en pandemi. Det är bolagen Glaxo Smith Kline och Seqirus som nu försäkrar att man kan leverera vaccin till hela befolkningen vid en pandemi. Det var vaccin från tillverkaren Glaxo Smith Kline som misstänktes ge narkolepsi hos många barn och ungdomar vid den förra pandemin 2009.

Trots att vaccinet Pandemrix misstänks ha orsakat ett stort antal narkolepsifall efter den förra vaccinationskampanjen, så tecknar nu Folkhälsomyndigheten ändå ett nytt avtal med samma leverantör, Glaxo Smith Kline.

Dessutom har man avtalat med bolaget Seqirus att få köpa in vaccin även från dem i händelse av en pandemi. Anders Tegnell, som är avdelningschef vid Folkhälsomyndigheten, menar att det bara finns ett fåtal bolag som kan leverera godkända prototypvacciner i tillräckligt stor mängd.

– Det här var de två bolag som fanns tillgängliga på marknaden när vi skrev ut och frågade. Det här var de enda som hade ett prototypvaccin och en kapacitet att leverera vaccindoser till hela Sveriges befolkning, säger han.

Det nya avtalet innebär att de två vaccintillverkarna nu försäkrar att man kan leverera tillräckligt med vaccin till det svenska folket vid en hotande pandemi. Avtalet gäller i fyra år och kostar 85 miljoner om året.

Förra gången pandemin hotade vaccinerades en stor del av svenskarna, och efteråt inträffade ovanligt många narkolepsifall bland de vaccinerade barnen, vilket kan ha berott på vaccinets sammansättning. Men ändå har Folkhälsomyndigheten den här gången inte krävt någon särskild säkerhetsdokumentation för barn och unga, säger Anders Tegnell.

– Nej vi har inte krävt någonting sådant, utan vi har sagt att vad vi vill ha är vacciner som lever upp till de kraven som finns i de säkerhetssystem som vi har i Europa idag, det vill säga det europeiska läkemedelsverket och det svenska läkemedelsverket, och vi lutar oss alltså mot de bedömningar som görs i de  myndigheterna som har ansvaret för det här området när det gäller säkerhet och effektivitet, säger Anders Tegnell.

Tror du att ni kan garantera att det inte inträffar liknande händelser igen?

– Läkemedel bygger ju alltid på att man gör en risk-nytta analys, och det måste vi ju göra även vid ett sådant tillfälle. Så då måste man ju väga de risker som man vet om att pandemin har vid just det tillfället med all den kunskap man har om de vacciner som man har tillgängliga, säger Anders Tegnell.

Hur tror du att vaccinationsviljan påverkas av det val av vacciner som ni gjort?

– Jag tror väldigt mycket på att om man kan ge bra information om för- och nackdelar med olika typer av läkemedel och vacciner och att man här till och med har ett val av två olika vacciner så att man verkligen kan styra rätt vaccin till rätt del av befolkningen. Och att man kan informera väldigt väl både om de möjliga risker som finns med vaccinet och de risker som pandemin innebär, så tror jag att vi även den här gången kan ha en bra informationskampanj och få en bra förståelse om vikten av att vaccinera sig under pandemin, avslutar Anders Tegnell vid Folkhälsomyndigheten.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".