Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Forskarkritik mot Säpo och medierna

Publicerat tisdag 26 april 2016 kl 16.23
Ekots Carina Holmberg: Ansvariga vågar inte chansa
(1:50 min)
Magnus Norell.
1 av 2
Magnus Norell. Foto: CHRISTINE OLSSON / TT
Terrorhot
2 av 2
Foto: TT

Både Säkerhetspolisen och medierna borde agera mer övertänkt när det gäller uppgifter om tänkbara terrorhot. Det säger terrorforskaren Magnus Norell. Han tycker att Säpo borde vänta med att uttala sig tills man kunde peka på ett mer konkret hot.

– Jag tycker inte att säkerhetspolisen ska prata i onödan. Om det finns konkreta hot om att någonting ska inträffa snart, då kan man spärra av det ställe som det gäller eller på något sätt agera väldigt konkret. Men fram till dess ska man kanske inte agera alls så här öppet. Säkerhetspolisen har inget krav på sig att vara transparent, säger Magnus Norell.

I morse kom de första tidningsuppgifterna om ett möjligt terrorhot mot Stockholm. Snart meddelade Säkerhetspolisen på sin hemsida att ”inkommen information bedöms”. Säpo skrev också ”Den här informationen bedöms vara av sådan art att den inte kan avfärdas”.

Magnus Norell tycker att Säkerhetspolisen bör vänta med att uttala sig tills man hade säker information.

– Man ska prata så lite som möjligt, göra det man ska göra i lugn och ro och sedan, om det verkligen, verkligen, verkligen blir något konkret hot, då får man agera och till exempel spärra av. Men det här oklara och otydliga, det tror jag bara leder till oro, säger Magnus Norell.

I höstas utpekade säkerhetspolisen en 22-åring som misstänkt för förberedelse till terroristbrott. Mannen greps och förhördes. Men därefter friades han från misstankarna.

Kritiken mot Säpo blev hård när det visade sig att mannen levde öppet i Sverige, hade sitt namn på dörren, var registrerad hos Migrationsverket och dessutom fanns på Facebook.

– Min kritik gäller också medierna som jag tycker har varit väldigt snabba att följa upp något som vi inte vet vad det bygger på. Så det är ett dubbelfel här. Lite is i magen hade varit bättre, säger Magnus Norell.

Magnus Ranstorp, som leder terrorforskningen på Försvarshögskolan, säger att den terrordåd i Europa nästan alltid begås utan förvarning. Därför vore det ett sällsynt undantag om de signaler som nu har kommit verkligen handlar om ett planerat terrodåd i Stockholm, enligt Magnus Ranstorp.

– I de allra flesta fall, om något skulle ske, eller om någonting är på väg att ske, så sker det sällan efter någon typ av varning. Det sker helt utan varning, säger Magnus Ranstorp.

Magnus Ranstorp tror att svensk säkerhetstjänst nu kan ha skickat personal utomlands för att kontrollera hur trovärdiga uppgifterna kan vara, om det har kommit information från utlandet om ett tänkbart terrorhot i Sverige. Svensk säkerhetstjänst har kontakt med kolleger i andra europeiska länder och i USA.

– Så man jobbar på alla fronter för att säkerställa uppgifter, i det här konkreta ärendet och i andra ärenden som man måste hålla koll på, säger Magnus Ranstorp.

Man ska ta allvarligt på detta, men fortsätta leva att som vanligt, säger Magnus Ranstorp.

Han säger att det är naturligt att allmänheten oroas.

– Men jag tror att man ska vänta in vad säkerhetspolisen säger. Det är business as usual. Tills något annat meddelas så ska man bara ta det lugnt, säger Magnus Ranstorp.

Det talas om svenskar som har krigat för IS till exempel och sedan återvänt hit. Har svenska myndigheter koll på dem?

– Svenska myndigheter har kanske bättre kontroll än de flesta andra säkerhetstjänster eftersom de brukar verifiera att personer har rest ner, vart de har rest, var de har varit och vem de har varit med. Ofta verifierar de från två oberoende källor. Det gör inte alla säkerhetstjänster, säger Magnus Ranstorp.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".