Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Johansson: Lättare för Sverige att klara boendesituationen

Publicerat onsdag 27 april 2016 kl 16.59
"Det var vi ju rädda för att vi inte skulle klara"
(2:54 min)
Sveriges justitie- och migrationsminister Morgan Johansson. Foto: Vilhelm Stokstad/TT.
Sveriges justitie- och migrationsminister Morgan Johansson. Foto: Vilhelm Stokstad/TT.

Migrationsverket skriver ner sin prognos och räknar med att omkring 60 000 asylsökande kommer till Sverige i år. Det är betydligt färre än i Migrationsverkets prognos i februari. Då sade Migrationsminister Morgan Johansson att det kunde bli aktuellt med fler åtgärder för att begränsa antalet flyktingar, men nu är läget ett annat.

– Ja, det är ju lättare för oss att klara det här läget. Det här innebär om det här skulle slå in, det är ju fortfarande väldigt svårbedömt, men om det skulle bli så här innebär det att vi kommer att klara boendesituationen under det här året och det var vi ju rädda för att vi inte skulle klara, säger Morgan Johansson.

I den prognos som Migrationsverket presenterade i förmiddags finns som tidigare tre scenarior för i år – det högsta ligger på 100 000 asylsökande varav 14 000 ensamkommande barn. Migrationsverkets huvudscenario är 60 000 asylslökande varav 7 000 ensamkommande barn. Det lägsta scenariot är 40 000 varav 4 000 ensamkommande barn. Syrier är fortsatt den största gruppen asylsökande.

Att färre förväntas söka sig hit har enligt Migrationsverket flera orsaker - det är dels åtgärderna här i Sverige med gräns- och id-kontroller och ändrad lagstiftning – men minst lika mycket att vägarna in till Europa är kraftigt begränsade, bland annat genom avtalet mellan Turkiet och EU.

– Vi ser ju att Europa har blivit en hinderbana. Det är både gränskontroll och fysiska hinder genom alla de länder i Europa där man åkte igenom tidigare, säger Mikael Ribbenvik, operativ chef på Migrationsverket.

Vart tar människorna vägen nu?

– De flesta befinner sig i Turkiet, ännu fler befinner sig inne i Syrien. Det har blivit svårare och svårare att ta sig ut ur Syrien. Man stoppas vid i stort sett alla gränser.

Antalet ensamkommande barn minskar betydligt – från huvudscenariots 18 000 i februari till 7000 nu – det främsta skälet till det är att de oftare än andra saknar id-handlingar.

Att färre nu väntas söka sig hit innebär att kostnaden för migrationen kan minska med 6,4 miljarder kronor i år och nästan 17 miljarder mindre nästa år, enligt Migrationsverket .

– Vi vet att vi kommer att behöva ha väldigt stora kostnader för att klara mottagandet, utbildningsinsatser så att man ska komma bra in i det svenska samhället. Då får vi ju pengar till det istället och det är ju bara bra, säger migrationsminister Morgan Johansson.

Men det dröjer innan handläggningstiderna på Migrationsverket för de asylsökande minskar, enligt Mikael Ribbenvik.

– I dag ligger vi på i genomsnitt nio månader men det kommer nog att gå upp till tolv månader innan det går ner igen.

I sommar kommer ett litet test på vilken roll id-kontrollerna spelar när de försvinner under två veckor för att sedan återinföras, något som Migrationsverket räknar på i sin prognos. Morgan Johansson tror inte att det kommer att bli någon större skillnad men det tror Moderaternas migrationspolitiska talesperson Johan Forsell.

– Vi förutsätter att regeringen nu tar tag i det här problemet och gör allt för att lösa det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".