Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Sverige vill ändra handelsnormer

Publicerat söndag 8 maj 2016 kl 03.00
"Vi stoppar inte försäljning av fula frukter"
(2:02 min)
Kristina Mattsson, Jordbruksverket
Kristina Mattsson, Jordbruksverket. Foto: Alexandra Svedberg/SR

För att minska matsvinnet driver nu Sverige på internationellt för att ändra de så kallade internationella handelsnormerna, det vill säga olika krav och klasser på frukt och grönt.

– En del butiker vill sälja det som man kallar för "ugly fruits", det är ett koncentrat av de här som har defekter, och där har vi inte en norm som tillåter det, säger Kristina Mattsson, chef över enheten handel och marknad på Jordbruksverket.

I dag går mycket frukt och grönt till spillo eftersom det aldrig når konsumenterna. Enligt en rapport från Jordbruksverket slängs eller förstörs uppemot 30 procent av allt som odlas. Därför har Jordbruksverket, som representerar Sverige i FN:s ekonomiska kommission, drivit på för att ändra de internationella handelsnormerna. Under nästa möte i år kommer en hel dag att handla om matsvinn.

Till exempel delas grönsaker in i olika klasser beroende på hur fina och fläckfria dom är. I dag säljs nästan bara klass ett i butikerna, enligt Kristina Mattsson, som tror att mer av den så kallade fula frukten som hamnar utanför klassindelningen skulle kunna säljas i butik om det fanns fler klasser.

– Vi stoppar inte försäljning av fula frukter. Men det som normerna gör är att det är lättare att beställa. För har man fler val så är det lättare för handeln att säga att ja, vi tar det alternativet.

Det är alltså tillåtet att sälja ful frukt även i dag, men med ändrade handelsnormer skulle det bli mer accepterat tror Kristina Mattsson. Men egentligen är det konsumenternas efterfrågan på de finaste frukterna som ligger bakom den största delen av matsvinnet.

– Som konsument går man gärna in och tar det vackraste man ser. Och det här är inte mönster som är lätt att förändra.

Men genom att ändra handelsnormerna kan Sverige ändå driva på i frågan.

– Att vi kanske genom att förändra normerna kan vara med och driva en utveckling i en annan riktning, för att det är i samspelet mellan livsmedelsbutiker och konsumenter som mycket av svinnet blir, säger Kristina Mattsson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".