Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Centern: Sänkt a-kassa sparar två miljarder

Uppdaterat torsdag 28 april 2016 kl 12.50
Publicerat torsdag 28 april 2016 kl 12.07
Från 910 till 800 kronor om dagen
(1:27 min)
 Centerpartiets partiledare Annie Lööf och partiets ekonomiskpolitiske talman Emil Källström.
Centerpartiet presenterade i dag flera reformer i samband med sin skuggbudget. Foto: Erik Nylander/TT

Centerpartiet vill spara nära två miljarder kronor på att sänka ersättningen i a-kassan. Det kan ge 11 000 nya jobb säger Centern i sin ekonomiska vårmotion som presenterades i dag.


– Vi vill ha en a-kassa som har ett tydligare jobb-fokus och som innebär att vi får fler jobb i det här landet, säger partiledaren Annie Lööf.

Men är det verkligen säkert att det blir 11 000 flera jobb på det här?

– Det är ju en ganska enig forskarkår som beskriver det faktum att en rätt utformad ersättning innebär fler människor i arbete. Det är riksdagens utredningstjänst som räknat ut detta.

A-kassan sänks från 910 kronor per dag till 800 kronor per dag enligt Centerns förslag och trappas av i flera steg.

Det ger en besparing med nära två miljarder per år, enligt Centern.

Centerpartiet vill precis som Allianskollegorna Liberalerna och Kristdemokraterna satsa på mer resurser fler poliser. 2000 fler vill Centerpartiet ha och dessutom återinföra beredskapspoliser, som avskaffades under alliansregeringen.

Centern vill också utvidga RUT-avdragen till att gälla till exempel läxläsning och reparationer. Men också höja avdragsrätten från 25 000 till 75 000 för RUT.

Stora besparingar kan enligt centerpartiet göras på mottagandet av flyktingar.

Ensamkommande ska till exempel flyttas från HVB-hem till stödboende som är billigare och etableringslån har tidigare föreslagits istället för ersättningar.

När det gäller anställningsstöd för att skapa arbeten för de som har svårt att få jobb vill centern ta bort flera olika former, bland annat instegsjobben och särskilt anställningsstöd och ersätta dem med en utvecklad form av nystartsjobb, säger Annie Lööf.

Det kommer att spara cirka en miljard, anser Centerpartiet.

– Vi gör nu förändringar i arbetsmarknadspolitiken för att den ska fungera bättre till och med. Arbetsförmedlingen själv har ju dömt ut dem och sagt att man inte kan tillräckligt hög effektivitet. Vi slår nu samman dem till en enhetlig anställningsform, säger Annie Lööf.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".