Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

MP-distrikt: Låt Lövin och Bolund ta över

Publicerat torsdag 28 april 2016 kl 16.59
Distriktsordförande: De pratar med andra röster
(2:05 min)
Isabella Lövin, Åsa Romson, Gustav Fridolin och Per Bolund.
MP-distriktet i Norrbotten vill hellre se Isabella Lövin och Per Bolund som partiets nya spårkrör. Foto: TT. Montage: Sveriges Radio.

Miljöpartiet i Norrbotten går nu som första partidistrikt ut och kräver att båda språkrören Gustav Fridolin och Åsa Romson ska bytas på kongressen i maj.

– Därför att deras förtroende sjunker så kraftigt nu och det har ju fungerat på det sättet, att nästan vad de går ut och säger så undergrävs förtroendet för dem mer och mer. Och därför tror vi att det är svårt att ta sig upp hur den gropen, säger Annika Eriksson är distriktets ordförande.

Distriktet i Norrbotten vill att Gustav Fridolin och Åsa Romson ska sitta kvar i regeringen men tycker att biståndsminister Isabella Lövin och finansmarknadsminister Per Bolund, ska ta över som språkrör. Det behövs ett nytt team, anser Annika Eriksson.

– Det är två helt nya personer som pratar med andra röster och på ett annat sätt. Vi tror att de har större möjligheter att skapa det här förtroendet som partiet behöver just nu, säger hon.

Just nu pågår en intensiv diskussion i bland annat partidistrikten med anledning av att språkrören häromdagen bad valberedningen att öppna upp processen, och på nytt pröva förtroendet för dem.

Valberedningen pratar nu med en rad miljöpartister för att höra vilka de vill ha som språkrör, bland annat partiets riksdagsgrupp. En del partidistrikt har inte satt ner foten, och alla räknar inte med att offentliggöra sina nomineringar.

Miljöpartiet i både Västerbotten och Dalarna ger dock besked att de ställer upp bakom nuvarande språkrör.

Rickard Hansson är distriktsordförande i Västerbotten.

– Vi har tagit beslut att vi har oreserverat stöd för nuvarande språkrören.

Isabella Lövin har sagt att det just nu inte är aktuellt att bli språkrör och Per Bolund har sagt nej.

En del Miljöpartister hoppas att EU-nämndens ordförande Carl Schlyter ska ta över som nytt manligt språkrör. Men han tycker att Fridolin och Romson ska sitta kvar - och få en chans att reda ut partiets problem.

– Jag är jätteglad att folk tänker på mig, och det är kul att få så mycket stöd som jag har fått de här dagarna. Men personligen tror jag att det bästa för partiet är att i stället för att störta språkrören ska vi stötta dem när de har haft det jobbigt och svårt.

Hur säger till dem som vill nominera dig?

– Tack så hemskt mycket, du får gärna berätta för valberedningen hur du tycker, men jag tycker att vi ska behålla språkrören nu, båda två.

Och Gustav Fridolin säger så här om att det nu kommer avgångskrav från ett av partiets distrikt.

– Det krävs mer för att knäcka en ”göing” än så här. Men jag tycker att det är väldigt bra att den här diskussionen nu är i partiet. Miljöpartiet behöver en nystart för att kunna gå stärkta in i valet 2018. Vi ska lyckas lyfta miljöfrågorna upp på agenda igen, och då måste man vända på alla stenar, inklusive ifrågasätta ledarskapet. Det var precis den här diskussionen som Åsa och jag välkomnade och bad distrikten ha i måndags.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".