Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Dom: Försäkringskassan får ersätta högre vårdkostnader utomlands

Publicerat fredag 29 april 2016 kl 18.17
"Högsta förvaltningsdomstolen dom gäller för alla ärenden"
(1:38 min)
HÄnder som håller ett pass och biljetter och försäkringskassans skylt.
Foto: TT

Patienter som vårdas utomlands får större möjligheter att få den den betald av försäkringskassan. Det är resultet av en dom i Högsta förvaltningsdomstolen

Domen innebär att Försäkringskassan kommer att ersätta den högsta kostnaden som en behandling hade kostat för Landstinget.

– Konsekvenserna av domen är att försäkringskassan ska göra en vidare bedömning av rätten till ersättning. Det kan innebära att patienter som får vård i utlandet kan komma att få mer i ersättning från Försäkringskassan för ett enskilt vårdtillfälle än vad som betalats ut hittills, säger Viktoria Sjöberg som är rättslig expert på Försäkringskassan. 

Domen från Högsta förvaltningsdomstolen innebär att Försäkringskassan ska betala ut ersättning för en faktiska kostnad, det belopp som en patient har betalat för vården när den skett inom EU eller i ett EES-land.

– Högsta förvaltningsdomstolen dom gäller för alla ärenden. Det vill säga all nödvändig vård som för exempelvis från behandlingar av en öroninflammation till komplicerade cancerbehandlingar, säger Viktoria Sjöberg. 

Målet som Högsta förvaltningsdomstolen tog ställning till gällde en patient som sökt en behandling i Danmark för hyperhidrosbehandling, som är en form av extrema svettningar. Patienten hade gjort ett utlägg på drygt 30.000 kronor för sin behandling i Danmark. Försäkringskassan ersatte patienten med ett lägre belopp. Domen innebär att patienten nu får full ersättning för behandlingen.

I dag ligger det ett antal ersättningsärende av den här typen hos Försäkringskassan och väntar på att behandlas. Också hos Kammarrätten ligger det närmare 4 000 mål för prövning av ersättning för bara hyperhidrosbehandlingar.

Domen innebär att även andra sjukdomsbehandlingar, till skäliga kostnader, kan komma att ersättas fullt ut av Försäkringskassa, när  vården har skett inom den allmänna vården eller inom privat vård och att den bedöms nödvändig trots att den skett i utlandet.

– Det gäller för alla behandlingar inom öppen och slutenvård, inom allmän och privat, säger Viktoria Sjöberg, är rättslig expert, på Försäkringskassan.

Vilka väntas att komma att använda sig av utlandsbehandlingar i en ökad grad när kunskapen om domen når en större allmänhet?

– Det finns statistik som pekar på att många kan söka vård i ett grannland. Ett land som en person har anknytning till. men de flesta kommer nog fortsatt att söka sin vård i Sverige, säger Viktoria Sjöberg, är rättslig expert, på Försäkringskassan. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".