Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Massivt valborgsfirande oroar Lundapolisen

Publicerat fredag 29 april 2016 kl 14.11
Polisen: Vi kallar det en "särskild händelse"
(1:56 min)
Fullsatt i stadsparken i Lund då stadens studenter firade siste april 2011. Foto: Johan Nilsson/Scanpix.
I Lund väntas över 20 000 delta i valborgs-firandet. Foto: Johan Nilsson/Scanpix.

I Lund är oron och beredskapen extra stor inför årets valborgsfirande. 

Eftersom valborg firas på en lördag finns det ingen skola som konkurrerar om de yngsta – och föräldrar i Skåne uppmanas att hålla koll på sina barn. 

Den gigantiska och ofta kaotiska spontanfesten i Lunds Stadspark brukar samla 35 000 besökare, varav många är mycket unga. 

– Det är trångt, det är hög berusningsgrad och det är mycket folk på relativt liten yta. Det kommer bli mycket polisiära insatser med hästar, hundar, helikoptrar, trångt, stökigt. Så är du inte van vid den miljön kan det kännas hotfullt, säger Stefanie Feldmann Olofsson på Lunds socialförvaltning.

Dessutom visar erfarenheten att mobilnäten brukar slås ut när så många telefoner används samtidigt på samma ställe, så det är inte alltid så lätt att hålla kontakten och hitta sina kompisar eller anhöriga i vimlet.

I år sätter en operatör upp en extra mobilmast i stadsparken, men det återstår att se om det löser kommunikationsproblemen.

– Valborg i Lunds Stadspark brukar kallas för årets största spontanfest, eftersom det inte finns någon arrangör, säger Stefanie Feldmann Olofsson, strateg för alkohol- och narkotikafrågor vid Lunds kommun.

I stället har kommunen med flera myndigheter och organisationer hundratals anställda på plats för att försöka tygla festandet – och för polisen är det här också en av årets största ansträngningar.

– Vi kallar det här en "särskild händelse" vilket ger oss möjlighet att samla stora resurser, säger Johan Wahlöö som leder polisen insatser under natten till söndagen och vet att det brukar bli stökigt innan 1 maj gryr.

Valborg i Lunds stadspark har vuxit i omfattning år för år, och orsaken till att årets upplaga kan bli den största hittills, är att det är lördag och att alla skolelever därmed är lediga.

– Vi hoppas att de yngre, alltså barn och ungdomar, firar på annat håll, eller att man är med sina föräldrar, säger Stefanie Feldmann Olofsson,

Hon ser gärna föräldrar på plats, men en uppmaning:

– Att man är närvarande vuxen - nykter!

 Ändå säger Stefanie Feldmann Olofsson att hon ser fram årets 30 april.

– Det är Lund när det är som bäst på något vis! Jag tycker det är härligt, ett härligt samarbete mellan Lunds kommun och polisen och räddningstjänsten. Vi gör vårt yttersta för att det ska bli en trevlig helg.

Och överraskande nog insisterar både hon och polisen Johan Wahlöö att de inte hoppas på dåligt väder, någon som annars traditionellt anses dämpa firandet.

– Det blir trevligare för alla besökare om det blir fint väder, säger Johan Wahlöö. Dessutom blir det lättare att jobba, mindre slitage på parken och mindre lera!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".