Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Snart ska deklarationen vara inlämnad

Publicerat söndag 1 maj 2016 kl 06.00
Höjd förseningsavgift för deklarationen
(2:37 min)
Vid midnatt den 2 maj ska deklarationen vara inne.
Vid midnatt den 2 maj ska deklarationen vara inne. Foto: TT

Det är hög tid att deklarera, på måndag ska deklarationen vara inlämnad. Och för den som är sen har avgiften i år höjts från en tusenlapp till 1 250 kronor. Samtidigt är avdraget för pensionssparande sänkt från 12 000 kronor per år till till 1 800 kronor.

Vid midnatt den 2 maj ska deklarationen vara inne, vare sig det är en e-deklaration eller en klassisk på papper. Men Skatteverket lovar att vara varsam med att kräva den höjda förseningsavgiften.

– Våra brevlådor är ju öppna även efter klockan 24:00, så det är klart att man kan lämna sin deklaration efter det. Och vi påför förseningsavgift men vi tar alltid hänsyn till det enskilda fallet, vad som hänt och orsaken till att man är sen, säger Johan Schauman, verksamhetsutvecklare på Skatteverket.

Det är ett 70-tal människor som väntar på råd i skatteverkets servicekontor i Stockholm. Flest fel blir det när vi yrkar avdrag för resor till och från jobbet. Av nästan en miljon som drar av resor så är det många som blir underkända.

– Det är lite drygt hälften som antingen inte har rätt till så mycket eller inte har rätt till avdraget alls. Man måste tjäna två timmar per dag för att ha rätt till avdraget i de allra flesta fall, säger Johan Schauman. 

Svårast har vi att deklarera försäljning av hus och värdepapper. Och där finns inga genvägar, mer än att försöka räkna rätt. Lite hjälp har den som e-deklarerar där programmet hjälper till att summera och flytta summor.

– Summeringar. överföringar, såna saker som är rent mekaniska, där gör man mycket fel. Lämnar man på papper med bilagor blir det sex gånger så mycket fel som när man gör det elektroniskt, säger Johan Schauman. 

Och i år är det sista gången det går att dra av för pensionssparande.

– Ligger man fortfarande kvar i ett sånt sparande så bör man tänka över det och kanske byta sparform, tipsar Johan Schauman. 

Och det ser ut som om många i stället valt investeringssparkonto.

– Det har ökat från 750 000 förra året till 1,4 miljoner i år. Det är så kraftig ökning att vi tror att det beror mycket på att det här pensionssparandets avdragsrätt har försvunnit har styrt över folk till den nya formen.

På Lindhagensgatan utanför servicecentret stå två stadiga vakter och vakar över brevlådan. För trots skatteverkets propaganda för e-deklarationer är det fortfarande 3,5 miljoner svenskar som pappersdeklarerar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".