Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Sverigedemokraterna faller ytterligare i opinionen

Publicerat söndag 1 maj 2016 kl 04.07
Taket kan vara nått för att vinna nya väljare
(1:36 min)
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson.
SD har backat fyra månader i rad sedan toppnoteringen i december. Foto: TT och Sveriges Radio

Sverigedemokraterna går bakåt i opinionen för fjärde månaden i rad och backar med nästan en procentenhet sedan förra mätningen enligt Svensk Väljaropinion, en sammanvägning av resultaten från flera opinionsinstitut den senaste månaden som Novus Opinion gör för Ekot.

Se hela grafiken för väljaropinionen här

En förklaring till minskningen i stöd kan vara att övriga partier är starkt engagerade i invandringsfrågan och att taket är nått för att vinna nya väljare på den frågan, säger professorn i statsvetenskap Marie Demker.

– Sannolikt är för tillfället det taket nått i och med att alla partier nu talar om den här frågan, säger hon.

Sverigedemokraterna har sedan toppnoteringen i december med 20 procent av väljarnas stöd alltså backat fyra månader i rad och är nu nere på 17,1 procent i Svensk Väljaropinions sammanvägning av flera opinonsinstituts mätningar den sneaste månaden.

Ekot har utan framgång sökt Sverigedemokraternas partisekreterare Richard Jomshof för en kommentar.

Enligt professor Marie Demker som länge forskat om migrationsopinioner och politiska partier kan nedgången för Sverigedemokraterna vara slutet på uppgången och en utplaning av väljarstödet för partiet:

– I och med frågan är så starkt på agendan, väljarna är mobiliserade, alla partier pratar om frågan så, ja jag skulle kunna tro att det är sannolikt med en sådan här utplaning av stödet, säger Marie Demker.

Svensk Väljaropinion visar att stödet för dom borgerliga partier stärks lite grann. Utom för KD Kristdemokraterna som går ner 0,1 procentenheter och nu ligger på 3,3 procent, vilket är rejält under riksdagsspärren.

För dom rödgröna går stödet ner lite grann. Miljöpartiet har t.ex. den lägsta notering som uppmätts i Svensk Väljaropinion med 5,5 procent. Mätningarna är i huvudsak gjorda före partiets stora kris.

Regeringen har stora problem att få ökat väljarstöd trots vårbudgetförslag, ökad BNP och högkonjunktur säger Marie Demker:

– Det är anmärkningsvärt att regeringen trots olika aktiviteter ändå inte får något gehör i opinionen.

Fakta: Svensk väljaropinion

Svensk Väljaropinion en sammanvägning av flera opinionsinstitut från den senaste månaden som Novus Opinion gör för Ekot:

M: 25,8 (+0.6)

L: 6,1 (+0,3)

C: 6,8 (+0,5)

KD: 3,3 (-0,1)

S: 25,9 (-0,1)

V: 7,2 (-0,2)

MP: 5,5 (-0,3)

SD: 17,1 (-0,9)

Övriga: 2,8 (+0,3)

FI: 2,0 (+0,4)

Osäkra:11,6 (+1,3)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".