Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Migrationsverket hjälper ensamkommande unga tillbaka till Marocko

Publicerat söndag 1 maj 2016 kl 14.40
Sambandsman ska knyta kontakter med myndigheter och frivilligorganisationer
(2:08 min)
Ungdomar spelar pingis.
1 av 2
Många av de ensamkommande i Sverige saknar ett hem och en familj att komma tillbaka till. Foto: Jessica Gow/TT
Agneta Kundoori, biträdande enhetschef för samband och utrikesstöd på Migrationsverket.
2 av 2
Agneta Kundoori, biträdande enhetschef för samband och utrikesstöd på Migrationsverket. Foto: Maria Repitsch/Sveriges Radio

Personal från Migrationsverket kommer att vara på plats i Marocko för att ge hjälp och stöd till ett flertal återvändande marockanska barn och unga när de väntas återvända till sitt hemland.

– Vi ska placera en migrationssambandsman på svenska ambassaden i Marocko, säger Agneta Kundoori, biträdande enhetschef för samband och utrikesstöd på Migrationsverket.

Vad ska den här personen uträtta?

– Det är framförallt fokus på återvändandearbete. Skapa relationer och arbeta vidare med de relationer vi redan har med marockanska myndigheter och med andra organisationer och kontaktytor som finns på plats i Marocko för att underlätta samarbetet.

Ett 40-tal marockanska ensamkommande barn och unga väntas inom kort att återvända till Marocko. Barn och unga som Migrationsverket beslutat att de ska utvisas.

Eftersom det är ofta minderåriga som det handlar om så tycker Migrationsverket att man har ett ansvar för att den här gruppen får hjälp på plats när de återvänder. Det kan komma att handla om att knyta kontakter med både myndigheter och frivilligorganisationer, som till exempel driver barnhem i landet.

Många av de ensamkommande barn och unga som nu är i Sverige saknar ett hem och en familj att återvända till, vilket försvårar uppdraget för den svenska tjänstemannen som kommer att få sin placering i Marocko.

– Det är en komplicerad fråga eftersom det finns politiska aspekter i det här också. Vi gör det vi kan göra inom ramen för vårat uppdrag på myndigheten, och där kan den här nya tjänsten vara en länk i det arbetet, säger Agneta Kundoori. Men jag tror inte ambitionerna ligger på den nivån att vi ska lyckas med något som ingen annan har lyckats med förut.

Vad finns det för begränsningar?

– Många, naturligtvis. Det är ju inte bara vad Sverige och vad svenska myndigheter fattar för beslut. Utan det finns också en motpart i form av det andra landet som man behöver att ha en god relation till helt enkelt. Och förstå varandras utgångspunkter och nå varandra i den dialogen. Som jag uppfattar det så har vi i alla fall goda kontaktvägar in i de marockanska myndigheterna och det är ett pågående samtal, säger Agneta Kundoori, biträdande enhetschef för enheten samband och utrikesstöd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".