Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Biståndsminister Lövin på besök i Burma

Publicerat lördag 30 april 2016 kl 20.45
Diskuterade Rohingyas, världens största statslösa folkgrupp
(1:58 min)
Den statslösa muslimska folkgruppen rohingyas är en mycket känslig fråga i Burma.
1 av 5
Den statslösa muslimska folkgruppen rohingyas är en mycket känslig fråga i Burma. Foto: Margita Boström/Sveriges Radio
Isabella Lövin möter Aung San Suu Kyi.
2 av 5
Isabella Lövin möter Aung San Suu Kyi. Foto: Margita Boström/Sveriges Radio
Rohingyas är världens största statslösa folkgrupp.
3 av 5
Rohingyas är världens största statslösa folkgrupp. Foto: Margita Boström/Sveriges Radio
Omkring 1,3 miljoner personer som lever utan mänskliga rättigheter under svåra förhållanden.
4 av 5
Omkring 1,3 miljoner personer som lever utan mänskliga rättigheter under svåra förhållanden. Foto: Margita Boström/Sveriges Radio
Den statslösa muslimska folkgruppen rohingyas är en mycket känslig fråga i Burma.
5 av 5
Den statslösa muslimska folkgruppen rohingyas är en mycket känslig fråga i Burma. Foto: Margita Boström/Sveriges Radio

Den svenska regeringen är beredd att samarbeta med och ge direkt stöd till Burmas nya regering och en svensk regeringsdelegation har just varit i landet. Efter ett besök hos dom statslösa Rohingyas - omkring 1,3 miljoner muslimer utan mänskliga rättigheter - följde ett möte med Aung San Suu Kyi, som lovade att en plan ska tas fram för att lösa frågan.

Att Suu Kyi känner den internationella pressen stod klart när hon svarade på Ekots fråga om hur omvärlden på bästa sätt kan hjälpa landet nu.

– Det vore en hjälp om omvärlden försökte förstå alla våra problem, sa en lätt stressad Aung San Suu Kyi till Ekot. Det är hon som leder landet trots att hon blev hindrad av militären att bli president.

Att frågan med den statslösa muslimska folkgruppen rohingyas är en mycket känslig fråga stod åter klart i veckan efter det att den amerikanska ambassadören officiellt benämnde gruppen som just rohingyas.

Det ledde till en demonstration av cirka 500 extremistiska buddistiska munkar och nationalister utanför den amerikanska ambassaden i Rangoon.

Kravet från de demonstrerande var att sluta använda ordet rohingyas eftersom det enligt dem inte finns en sådan folkgrupp, utan att det är illegala invandrare från Bangladesh.

– Sedan min man dog här i lägret för två år sedan kan jag inte försörja min tre barn, sa La-la Oni med gråt i rösten när hon mötte biståndsminister Isabella Lövin i ett av alla de instängda rohingyalägren som finns i Rakhainstaten i västra Burma.

– I ett litet rum utan fönster och med ett sviktande golv. Det var som en spilta i ett stall och där bor en familj på 5 personer, det är klart att det är en fruktansvärd situation, sa Isabella Lövin efter att ha blivit inbjuden i ett av de mycket små stolphusen.

Sveriges regering använder också ordet rohingyas när de pratar om det som är världens största statslösa folkgrupp och tog upp frågan med Aung San Suu Kyi.

– Hon förstod situationen och försäkrade att regeringen ska lägga fram en plan hur de ska förbättra situationen men att det inte kan ske snabbt på grund av de spänningar som finns mellan de olika folkgrupperna, berättar Isabella Lövin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".