Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Första maj - Ekot direktrapporterar

Publicerat söndag 1 maj 2016 kl 09.35
Ekots extrasändning med Löfvens tal 16:30
(68 min)
 Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven hand i hand med fru Ulla Löfven i 1:a maj tåget i Göteborg.
1 av 9
Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven hand i hand med fru Ulla Löfven i 1:a maj tåget i Göteborg. Foto: Frida Winter/TT
Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven
2 av 9
Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven håller tal i Göteborg. Foto: Frida Winter/TT
Socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin går med i demonstrationståget i Sundbyberg.
3 av 9
Socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin går med i demonstrationståget i Sundbyberg. Foto: Jessica Gow/TT
Carin Jämtin första majtalar i Sundbyberg.
4 av 9
Carin Jämtin första majtalar i Sundbyberg. Foto: Jessica Gow/TT
Partiledare Jonas Sjöstedt i täten på Vänsterpartiets demonstrationståg i Malmö på söndagen den 1:a maj 2016.
5 av 9
Partiledare Jonas Sjöstedt i täten på Vänsterpartiets demonstrationståg i Malmö på söndagen den 1:a maj 2016. Foto: Björn Lindgren/TT
Solange olame Bayibsa
6 av 9
Solange olame Bayibsam (S). Foto: Sveriges Radio
orkester med blås.
7 av 9
Foto: Sveriges Radio
Orkester med blås
8 av 9
Foto: Sveriges Radio
Rosor delas ut
9 av 9
Foto: Sveriges Radio

Statsminister Stefan Löfven (S) talade i Göteborg. I Malmö talade Jonas Sjöstedt (V) och i Landskrona höll LO-ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson presskonferens. I Borlänge höll (S), (V), samt organisationerna NMR och Dalarna mot rasism manifestationer. Polisen hade hög beredskap och fortsätter nu bevaka situationen under kvällen.

Stefan Löfven lovade 5000 nya jobb

P4 Dalarnas rapportering från Borlänge 1 maj

Aminata Grut: Välkomna till Ekots direktrapportering från första majfirandet 2016. Vi kommer under dagen att följa de viktigaste talen och händelserna.

09:53, 1 May 2016

Aminata Grut: Hållpunkter under dagen för er som följer Sveriges Radios rapportering:

Klockan 13 talar Jonas Sjöstedt (V) i Malmö.
Vår reporter Odd Clausen rapporterar därifrån.

Klockan 13.15 håller statsminister Stefan Löfven (S) presskonferens i Göteborg och klockan 16.30 talar han på Götaplatsen.
Reporter på plats för Ekots räkning är Katarina Helmersson.
Kommenterar gör Tomas Ramberg.

Under hela dagen, med början klockan 11, sänder P4 Dalarna direkt från Borlänge på webben. Följ direktrapporten här.

10:16, 1 May 2016

Aminata Grut: I Sundbyberg har Socialdemokraternas tåg redan inletts och partisekreteraren Carin Jämtin (S) väntas tala där, i Tornparken, omkring klockan 10.55.

10:30, 1 May 2016

Aminata Grut: Ekot har i dag också rapporterat om Novus sammanvägda opinionsläge för partierna. Se grafiken här. Erik Ridderstolpe har sammanfattat läget här.

10:37, 1 May 2016

Aminata Grut: Nu går Carin Jämtin upp på scenen i Sundbyberg. Hon kommer också att tala på Norra Bantorget klockan 15.00.

10:46, 1 May 2016

Aminata Grut: - Det som går som en röd tråd genom alla våra första majtal i år är att det är vi tillsammans som bestämmer hur samhället ska se ut. Vi tror på politiken, säger Carin Jämtin.

10:50, 1 May 2016

Aminata Grut: - Vi står mitt i ett stort skifte i vårt samhälle. Det handlar om den svenska samhällsmodellen och den svenska välfärden. säger Carin Jämtin.

10:51, 1 May 2016

Aminata Grut: Nu räknar Carin Jämtin upp de åtgärder som regeringen har sagt att de ska genomföra i sin budget för att satsa på just välfärden.

10:53, 1 May 2016

Aminata Grut: - En genomsnittlig arbetslöshet på 7 procent i Sverige är en alldeles för hög siffra, men det är den lägsta siffran på sju år och vi är på väg i rätt riktning, säger Carin Jämtin.

10:54, 1 May 2016

Aminata Grut: - När alla arbetar får vi mer resurser till att stärka välfärden och jämställdheten. Fler vågar byta arbete, utbilda sig och pröva nya arbetsuppgifter. Allas vår frihet begränsas om våra medborgare lever i helt olika världar. Därför strävar vi också efter att utjämna klassklyftor. Vi satsar inte på miljonärers skattesänkningar, säger Jämtin.

10:58, 1 May 2016

Aminata Grut: - De borgerliga partierna har under de senaste månaderna propagerat för att sänka lönerna. Socialdemokraterna står bakom ett system där fackliga organisationer förhandlar fram bra och trygga avtal i förhandlingar med arbetsgivarorganisationerna, säger Jämtin.

11:01, 1 May 2016

Aminata Grut: - Feminism utan socialism, pyttsan med det va, säger Jämtin nu. Om man sänker lönerna för kvinnor så åker jämställdheten all världens väg.

11:02, 1 May 2016

Aminata Grut: - Högern står upp för skatteparadisens rättigheter i stället för skattebetalarnas, säger Jämtin också.

11:03, 1 May 2016

Aminata Grut: Jämtin talar nu också om hållbar tillväxt, miljöfrågor, full sysselsättning och lika villkor oavsett hur länge man bott i Sverige.

11:05, 1 May 2016

Aminata Grut: - Vi har en modig svensk utrikesminister, ett stort humanitärt bistånd och är ett av de länder som starkast försvarar mänskliga rättigheter, säger Jämtin.
Hon försvarar också regeringens flyktingpolitik, talar om att upprätthålla en reglerad invandring och om ordning och reda i det svenska flyktingmottagandet.

11:07, 1 May 2016

Aminata Grut: Carin Jämtin avslutar sitt tal med att upprepa Socialdemokraternas förstamajparoll "Sverige tillsammans för ett starkare land".

11:16, 1 May 2016

Aminata Grut: Nu kommer också rapporter från en presskonferens i Landskrona där LO-basen Karl-Petter Thorwaldsson möter pressen inför sitt första majtal senare i dag.
- LO-medlemmar har aldrig gillat miljöpartister, säger han enligt TT.
Han förklarar också att han hoppas att MP kommer igenom sin kris, så att regeringen kan fungera och rapporteringen i media kan handla om politik och inte om personfrågor.

11:16, 1 May 2016

Aminata Grut: För LO är de viktigaste frågorna en svensk pensionsreform, för att råda bot på det ökade problemet med fattigpensionärer, säger Thorwaldsson till TT.

11:19, 1 May 2016

Aminata Grut: Dagens pensioner ligger bland LO-medlemmar på i snitt 60 procent av den tidigare lönen, och nivån är på väg nedåt, säger LO-basen Karl-Petter Thorwaldsson och pekar på att det särskilt drabbar kvinnor.
- Än så länge har regeringen gjort för lite för jämlikhet, säger han och tillägger enligt TT att ungefär varannan kvinna som lämnar sitt yrkesliv, som har jobbat hela sitt liv, får det som kallas en garantipension.
- Deltidsfällan, deltidsträsket, är en av de största kvarvarande stora skillnaderna mellan män och kvinnor som vi inte rått på, sa han också.

11:19, 1 May 2016

Aminata Grut: I Ekot klockan 12.00 samt även klockan 12.30, kan ni höra Fredrik Furtenbach analysera det tal som partisekreteraren Carin Jämtin (S) höll i Sundbyberg och vars innehåll vi sammanfattande refererat tidigare i vår direktrapport.

Lyssna gärna via Sveriges Radios app, SR Play, som du kan ladda ner här.

11:29, 1 May 2016

P4Dalarna: Borlängebo: Tokigt att nazisterna demonstrerar på arbetarrörelsens arrangemang https://t.co/dlPTUdzGoR @socialdemokrat @vansterpartiet

11:31, 1 May 2016

Aminata Grut: I Borlänge förbereder sig polisen just nu på en stökig dag. Fyra organisationer har fått demonstrationstillstånd: Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Nordiska motståndsrörelsen och Dalarna mot rasism. Debatten kring demonstrationstillstånden har gått hög, både i Dalarna och resten av landet.

Polisen har kallat in förstärkning från hela landet och säger att säkerheten under dagen har högsta prioritet. Beriden polis kommer att finnas på plats och bland annat har en styrka flugits in med försvarets Herculesplan. Hur tågen marscherar kan du se här.

P4 Dalarna har redan börjat sin direktrapportering och du hittar den här. Även SVT och andra medier kommer att följa händelseutveckligen i Borlänge under dagen.

11:35, 1 May 2016

Aminata Grut: P4 Dalarna rapporterar bland annat att polisen i Örebro län under förmiddagen haft en vägspärr i Guldsmedshyttan norr om Lindesberg, där en konvoj med bilar med sympatisörer till Nordiska Motståndsrörelsen, NMR, stoppats och genomsökts. Enligt P4 Dalarna gick polisaktionen lugnt tillväga, ingenting misstänkt hittades i bilarna och efter kontrollen fortsatte NMR-sympatisörerna sin färd mot Borlänge.

11:41, 1 May 2016

P4Dalarna: Dalarna mot rasism: Provocerande med nazister på 1 maj https://t.co/dkMt4ga6tz https://t.co/dBWTe8dEDk

11:50, 1 May 2016

Aminata Grut: Mediaintresset är stort för demonstrationerna i Borlänge. Förutom de etablerade medierna rapporterar också mindre kända publikationer som Expo (rubrik: "Nazisternas demonstration i Borlänge") och webbtidningen Nordfront (rubrik: "Mot folkförrädare och storfinans") direkt på webben. Den senare webbsidan visar bland anant bilder på sköldar i genomskinlig plast som demonstranterna från NMR har med sig.

Till Socialdemokraternas möte i Borlänge kommer också försvarsminister Peter Hultqvist (S) och Mona Sahlin (S), nationell samordnare mot våldsbejakande extremism. Bägge ska tala vid mötet.

12:00, 1 May 2016

Aminata Grut: Just nu kan ni höra Fredrik Furtenbach analysera partisekreteraren Carin Jämtins (S) förstamajtal i Sundbyberg i Ekots nyhetssändning. Han är tillbaka också klockan 12.30.

12:01, 1 May 2016

Aminata Grut: Just nu samlas demonstranter och motdemonstranter i ett gråmulet och kyligt Borlänge med gator våta av regnvatten. Och vi har börjat få bilder därifrån.

Vid Dalarna mot rasisms samlingsplats syns bland annat en samling clowner och skyltar med hjärtan och texten "Love".

De som samlats under NMR:s fanor har en mer samordnad klädsel; svarta byxor och vita skjortor med slips.

Följ P4 Dalarnas rapportering och se bilderna här.

12:17, 1 May 2016

AFPphoto: TURKEY - A demonstrator waves Turkish flag during May Day rally in Sisli, district of Istanbul. By @ozannkosee #AFP https://t.co/Ja944n9xy2

12:50, 1 May 2016

AFPphoto: TURKEY - Anti riot police use water cannons to disperse protestors during May Day rally in Istanbul. By @ozannkosee https://t.co/uLyHvWp85x

12:50, 1 May 2016

Aminata Grut: I Malmö har Vänsterpartiets majtåg nu pågått ett tag, med avmarsch från Möllevångstorget mot Slottsparken, där partiledaren Jonas Sjöstedt (V) väntas tala omkring klockan 13.20

12:50, 1 May 2016

Aminata Grut: Nu har Ekots webbsändning startat med direktrapporter från Malmö, Göteborg och Stockholm, där statsminister Stefan Löfven snart inleder sin presskonferens. Majtalar gör han först klockan 16.30 i dag.
Följ sändningen här (se länken överst på sidan) eller i appen SR Play.

12:57, 1 May 2016

Aminata Grut: Mycket folk väntar i Slottsparken i Malmö på att få höra partiledaren Jonas Sjöstedt (V). Det är fint väder och stämning av folkfest i parken, rapporterar Odd Clausen.

13:14, 1 May 2016

Aminata Grut: Från Göteborg rapporterar nu Tomas Ramberg från den gamla biografen Draken, statsminister Stefan Löfven är just på väg upp till podiet och en presskonferens. "En nyhet" väntas komma under presskonferensen.

13:16, 1 May 2016

Aminata Grut: Stefan Löfven pratar om den stora konfliktlinjen i svensk politik, som han säger blivit allt tydligare.
- På ena sidan står vi som vill behålla den svenska modellen. På den andra sidan står de som vill avskaffa välfärden, säger Löfven.

13:18, 1 May 2016

Aminata Grut: - Den svenska modellen bygger på att alla ska betala skatt. Det finns lite som provocerar mig så mycket som de som inte kan kontrollera sin egen girighet och gömmer undan pengar, säger Löfven.

13:19, 1 May 2016

Aminata Grut: Nu talar Löfven om åtgärderna mot arbetslösheten och de växande utmaningarna i samband med att många asylsökande kommit till Sverige.

13:20, 1 May 2016

P4Gavleborg: Ygeman om skandalen i Kommunal https://t.co/KjlchXegGp https://t.co/zlmozXCtyc

13:21, 1 May 2016

Aminata Grut: - Vi vet att 70% av de asylsökande är under 40 år, säger Löfven.
Många av de som kommit till Sverige nu har högre utbildning och yrkeskunskaper som efterfrågas på arbetsmarknaden, eller är entreprenörer, säger Löfven. För de som kommit hit utan utbildning och är äldre, omkring 30 000 personer, kommer det att krävas mer utbildning och fler enkla jobb på arbetsmarknaden, fortsätter han.

13:24, 1 May 2016

Aminata Grut: - De statliga myndigheterna får nu i uppdrag att fram till 2020 ta fram minst 5000 statliga beredskapsjobb i hela landet. Målgruppen är personer som står långt från arbetsmarknaden, säger Löfven.

Det ska till exempel kunna handla om enklare kontorsjobb. Ersättningen ska inte vara A-kassegrundande.

13:25, 1 May 2016

Aminata Grut: - Det här är förstås inte hela lösningen, men en del av den, säger Löfven.
- Vi ska successivt gå vidare och vända på sten efter sten så att hela samhället tar ansvaret för de långtidsarbetslösa, säger Löfven. Fem tusen beredskapsjobb är bara början, säger han.

13:28, 1 May 2016

Aminata Grut: Beredskapsjobben ska vara på heltid. Det finns medel avsatta för dem inom det som kallas för "extratjänster", säger Löfven. Enkla jobb till sjyssta löner, kallar han det.

13:29, 1 May 2016

Aminata Grut: Hur långt räcker fem tusen jobb, undrar en reporter.

13:29, 1 May 2016

Aminata Grut: Det är en början, svarar Löfven. De som har utbildning ska få en snabb validering av sin utbildning och snabbt kunna komma i jobb.

13:30, 1 May 2016

Aminata Grut: Nu kommenteras statsminister Stefan Löfvens tal i Ekots direktsändning på webben ( se länk högst upp på den här sidan). Löfvens åtgärder är delvis ett svar på kritiken tidigare i dag från Karl-Petter Thorwaldsson, LO:s ordförande, säger vår reporter Odd Clausen.

13:32, 1 May 2016

Aminata Grut: Nu går Ekots direktsändning på webben över till att tala med ledarskribenten på liberala tidningen Sydsvenskan, Heidi Avellan.

Socialdemokraterna måste kanske mot bakgrund av krisen i Miljöpartiet kanske söka sig mot mitten, för att det ska bli mindre intressant för mittenpartierna att vara med och bilda en ny borgerlig allians, säger hon.

13:35, 1 May 2016

Aminata Grut: Sydsvenskans ledarskribent Heidi Avellan kommenterar också nyheten om de 5000 beredskapsjobben. Hon tycker att det känns lite mot bakgrund av alla de gymnasieelever som också ska ut i jobb inom kort. Många fler måste ut på arbetsmarknaden, går det verkligen att åstadkomma med de goda löner som Löfven talar om, undrar hon.

13:38, 1 May 2016

Aminata Grut: Nu hör vi Ekots Tomas Ramberg från Göteborg. Beredskapsjobben är en nyhet i linje med vad man kan förvänta sig, säger han. Det Löfven sagt i dag handlar inte om att komma med några nyheter som ska överraska i samhällsdebatten utan det handlar forfarande om den svenska modellen.

13:41, 1 May 2016

Aminata Grut: Nu har Jonas Sjöstedt /(V) börjat sitt tal i Slottsparken, Malmö.

13:41, 1 May 2016

Aminata Grut: Sjöstedt inleder med att berätta att han just slängt sina kryckor.

13:42, 1 May 2016

Aminata Grut: Fortsätter med att berätta att sist han var i Skåne var under demonstrationen i Bjuv, mot nedläggningen av Findus.

13:42, 1 May 2016

Aminata Grut: En sak slog mig i Bjuv, säger Sjöstedt. Sverigedemokraterna och Alliansen var inte där. När det gäller människor på flykt då bjuder de över varandra, men när det gäller skatteflykt, då har de ingenting att säga.
- Vi kräver att nedläggningen av Findus i Bjuv stoppas. Våra pensionspengar ska inte finansiera skatteflykt, de ska användas för att sätta press på ägarna att inte lägga ner Findus i Bjuv, säger han.

13:44, 1 May 2016

Aminata Grut: Alliansen gjorde det dyrare att vara med i facket under sin tidigare regeringsperiod, säger Sjöstedt. De som lämnade facket var de som hade låga inkomster. Nu kräver Vänsterpartiet att avdragsrätten för fackavgiften återinförs, säger han.

13:45, 1 May 2016

Aminata Grut: Varför ska arbetsgivarna ha ekonomiska fördelar när de går med i sina organisationer när inte vi får det, säger Sjöstedt. Att göra det enkelt och billigt att vara med i en fackförening är självklart för oss som är feminister och socialister, fortsätter han.

13:47, 1 May 2016

Aminata Grut: Nu talar Sjöstedt om att Vänsterpartiet ställt feministiska krav på budgeten, med åtgärder som gynnar kvinnor. Han talar också om asylpolitiken.

- I svåra lägen behöver man kompass, inte vindflöjel, säger Sjöstedt. Den som har kvar sin politiska kompass skriver inte under smutsiga avtal med Turkiets Erdogan om EU:s flyktingpolitik, fortsätter han och får applåder.

13:51, 1 May 2016

Aminata Grut: - Stefan Löven talar mycket om den svenska modellen. Man kan prata hur mycket som helst, men om man efter talet åker tillbaka till Rosenbad och godkänner tillfälliga uppehållstillstånd och tar bort krav på kollektivavtal, då undergräver man själv den här modellen, säger Sjöstedt.

Tillfälliga uppehållstillstånd ger oss rädda anställda som kan hotas av arbetsgivare med att de kommer att bli av med uppehållstillståndet om de bråkar, fortsatte Sjöstedt.

13:56, 1 May 2016

Aminata Grut: Nu handlar de om sänkta löner. Sjöstedt föreslår att Annie Lööf (C) och Jan Björklund (L) ska arbeta ett tag som sjuksköterskor och sedan komma tillbaka och berätta om sina erfarenheter mot bakgrund av lönenivåerna.

13:58, 1 May 2016

Aminata Grut: Sjöstedt talar nu också om Miljöpartiet och kategoriserar deras politik som vidflöjelspolitik. Man kan inte vara grön och samtidigt sälja ut Vattenfalls brunkol i Tyskland till företag som vill elda upp den, säger Sjöstedt.

13:59, 1 May 2016

Aminata Grut: Nu talar Jonas Sjöstedt (V) om första maj som en dag för solidaritet, även internationell sodlidaritet. Han avslutar med orden "Tillsammans gör vi skillnad".

14:02, 1 May 2016

Aminata Grut: Nu kommenterar Ekots reporter Odd Clausen Sjöstedts tal.

14:03, 1 May 2016

Aminata Grut: SvD:s politiska chefredaktör Tofve Lifvendahl kommenterar också.
- Sjöstedt är en mästare på billig retorik, säger hon. Just nu är det inte svårt att plocka poäng på regeringen.
- Det kunde man ju förstå redan under valrörelsen att Fridolin skulle få sätta den där kolbiten i halsen. Miljöpartiet har nu också en svekdebatt, fortsätter hon.

14:05, 1 May 2016

P4Dalarna: Här marscherar 200 nazister i Borlänge https://t.co/9c44492MaF https://t.co/xhYnpo7Tyx

14:09, 1 May 2016

Aminata Grut: Direktsändningen på webben går nu över till Göteborg, där reportern Lasse Nilsson står mitt uppe i ett av demonstrationstågen.

14:10, 1 May 2016

Aminata Grut: Webbsändningen fortsätter nu också med en liverapport från Humlegården i Stockholm, där Anna Törnkvist är reporter.

14:14, 1 May 2016

Aminata Grut: I Borlänge har NMR nu marscherat klart och just nu pågår deras torgmöte i Liljekvistska parken. Enligt polisen har allt varit lugnt hittills. Ingen har gripits. Däremot har en grupp clowner avvisats från en plats där polisen misstänkte att de skulle kunna skapa reaktioner.

14:16, 1 May 2016

Aminata Grut: Nu intervjuas en företrädare för Clowner mot nazister av P4 Gävleborgs reporter, som också är på plats i Borlänge.
- Vi riktiga clowner sprider glädje. Inte som de svartklädda clowner du ser här i bakgrunden, säger han.

14:17, 1 May 2016

Aminata Grut: Det pågår alltså spontana motdemonstrationer i närheten av torgmötet i Borlänge. Men polisen har ställt upp kravallstaket, containrar och beriden polis för att hindra nyfikna och protesterande, sammanlagt flera hundra personer, från att komma fram till torget.

14:19, 1 May 2016


 Avspärrningarna ska hindra demonstrationer på Taksimtorget i Istanbul. Foto: Katja Magnusson / Sveriges Radio

Avspärrningarna ska hindra demonstrationer på Taksimtorget i Istanbul. Foto: Katja Magnusson / Sveriges Radio

14:33, 1 May 2016

Aminata Grut: Så en internationell utblick.

Det har varit oroligt i Turkiet under första maj. I sydöstra Turkiet har en bilbomb utlösts utanför en polisstation. Samtidigt har demonstranter i Istanbul mötts av tårgas. Demonstrationer är förbjudna på Taksimtorget mitt i staden, rapporterar vår reporter Katja Magnusson. Läs och hör hela reportaget här.


14:33, 1 May 2016

AFPphoto: TURKEY - A demonstrator throws a molotov cocktail during May Day rally in Okmeydani - Istanbul. By @yasinnakgul #AFP https://t.co/EFmK51Wc1w

14:48, 1 May 2016

P4Dalarna: Leif Lindström (V) tar avstånd från gödeslattacken mot NMR https://t.co/BJtpDxciF6 @vansterpartiet #nmr #1maj #borlänge

15:03, 1 May 2016


Jean-Marie le Pen, tidigare ledare för Front National, talade vid Jean D'arc statyn i Paris. Foto: Kamil Zihnioglu / TT

Jean-Marie le Pen, tidigare ledare för Front National, talade vid Jean D'arc statyn i Paris. Foto: Kamil Zihnioglu / TT

15:12, 1 May 2016

Aminata Grut: Också i Paris har det varit oroligt under upptakten till första maj. Olika grupperingar har lovat protester under dagen och polisen har rustat sig för att kunna ingripa "med våld om så behövs" enligt rapporter i media. Men de oppositionella verkar vara splittrade. De största tågen med fackförbund och även högerpartiet Nationella fronten har redan ägt rum enligt en artikel i tidningen Le Figaro.

15:12, 1 May 2016

BeatriceJanzon: 1 maj med olika manifestationer i #Frankrike. Marion Maréchal-Le Pen och Nationella Fronten hedrar Jeanne d'Arc. https://t.co/vmzz228RQt

15:18, 1 May 2016

oddclausen: Socialdemokraterna i Malmä firar 1 Maj i Folkets Park. https://t.co/y4L8gk2vYK

15:30, 1 May 2016

Aminata Grut: Tidigare i dag talade partiledaren Jonas Sjöstedt (V) i Slottsparken i Malmö. Och i Folkets park talade LO-orföranden Karl-Petter Thorwaldsson. Vår reporter Odd Clausen var där. Klicka på länken i hans tweet för att se bilden.

15:30, 1 May 2016

khelmerson: Nu så går Stefan Löfven i tåget. Inte första gången i Göteborg men första gången som statsminister. @sr_ekot https://t.co/Sm8naedK1w

15:33, 1 May 2016

P4Dalarna: 15:45: S börjar sitt demonstrationståg i Borlänge. 16:00: Tal av Peter Hultqvist i Folkets hus @socialdemokrat #borlänge

15:34, 1 May 2016

Aminata Grut: Nu tågar Socialdemokraterna i Göteborg. Klicka på Katarina Helmersons länk för att se bilden på statsminister Löfven i tåget. Klockan 16.30 talar han på Götaplatsen, enligt planerna.

15:34, 1 May 2016

P4Dalarna: Försvarsminister Peter Hultqvist (S) markerar mot nazisterna i Borlänge https://t.co/rWpmJ1aHGf https://t.co/bihCLH9fA6

15:56, 1 May 2016

Aminata Grut: Här under ser ni nu ett antal tweets från P4 Dalarna. Tweetsen handlar om dagens manifestationer i Borlänge, där alltså snart försvarsminister Peter Hultqvist (S) ska tala.

Tidigare i dag sa försvarsministern till P4 Dalarna att han tror att många samlats i Borlänge i dag just på grund av att NMR demonstrerar där idag. Läs artikeln här.

Ekot sänder live på webben med rapporter från förstamajfirandet i hela landet, med början klockan 16.30.

15:58, 1 May 2016

khelmerson: Uppmaning till Stefan Löfven i svängen upp mot Götaplatsen. #1maj @sr_ekot https://t.co/9RWaN5JrdH

16:05, 1 May 2016

Aminata Grut: "Stefan - Gräv ner kolet" står det på en banderoll som ställts upp bredvid Socialdemokraternas tåg i Göteborg, i svängen upp mot Götaplatsen. Katarina Helmerson är på plats.

16:07, 1 May 2016

Aminata Grut: P4 Gävleborg har intervjuat utrikesminister Anders Ygeman (S), som var på plats vid Socialdemokraternas förstamajtåg i Ocklelbo under dagen.

16:14, 1 May 2016

Aminata Grut: Just nu intervjuas artisten Timbuktu av P4 Dalarna. Han är en av de tusentals som kommit till Borlänge i dag för att manifestera mot NMR.

- Jag tycker det är viktigt att visa var man står, säger han. Borlänge är en fin stad och det finns många fina människor här. Därför blir det extra beklämmande att det finns rörelser som väljer att manifestera sitt hat här.
Lyssna direkt här: http://sverigesradio.se/sida/default.aspx?programid=161

16:20, 1 May 2016

TomasRamberg: Vs tåg i Gbg dubbelt så stort som S. Säger mera o S svaghet än Vs styrka. 3000 vs 1250. Källa Jonas Hinnfors.

16:32, 1 May 2016

Aminata Grut: Nu inleder statsminister Stefan Löfven (S) snart sitt tal på Götaplatsen i Göteborg.

16:33, 1 May 2016

BeatriceJanzon: Polis och demonstranter drabbar samman i #Paris nu under 1 maj-manifestation. Foto: BFMTV @sr_ekot #Frankrike https://t.co/Xm1lUxfeXS

16:37, 1 May 2016

Aminata Grut: Från Paris nu rapporter om sammandrabbningar mellan polis och demonstranter. Ekots korrespondent Beatrice Janzon är på plats i Paris. Snart i Ekot kvart i fem. Enligt uppgifter i franska medier har tusentals demonstranter samlats på Place de la Bastille. Artikel i Le Figaro.

16:38, 1 May 2016

Aminata Grut: - Hej Göteborg, inleder statsministern sitt tal på Götaplatsen.
- Hej, svarar publiken och applåderar.

16:42, 1 May 2016

Aminata Grut: - Jag bryr mig inte om vad som är fram- eller baksida på Sverige, men en sak är säker. Göteborg är och förblir en framtidsstad, säger Löfven.

- Samtidigt finns det en oro i vårt land. Ta globaliseringen. Den har skapat enorma möjligheter att arbeta och studera i andra länder. Men samtidigt skapar den också oro: kommer mitt arbete att finnas kvar?

Löfven fortsatte sedan med att exemplifiera hur klyftorna mellan människor har vuxit i Sverige. Hat och hot på internet och mediarapportering om katastrofer riskerar att slita isär samhället, precis som ekonomiska klyftor och ojämlikhet, sa han.

Idealet är trygghet från barnavårdscentralen till äldreboendet, säger Löfven.

16:51, 1 May 2016

Aminata Grut: - Det ska bli slut på ofinaniserade skattesänkningar, nu investerar vi, säger Löfven.

16:56, 1 May 2016

Aminata Grut: - Vi ska använda pengarna från en stark ekonomi till att bygga en ännu starkare samhällsgemenskap, fortsätter han.

16:57, 1 May 2016

Aminata Grut: Nu talar Löfven om situationen i världen, med flyktingkatastrofen i Syrien. Kampen mot terrorism och Da'esh ska Sverige vara med i, säger han.

16:59, 1 May 2016

Aminata Grut: - Vi har gjort vad som krävs för att minska antalet asylsökande. Men krisen är inte över, säger Löfven. Nu ställs frågor om bostadslöshet och arbetslöshet på sin spets.

17:00, 1 May 2016

Aminata Grut: Det som gjort Sverige till ett av världens mest jämställda länder är något vi måste försvara och tillsammans fortsätta arbeta för, säger Löfven.

17:02, 1 May 2016

Aminata Grut: "Vi gör nu de största bostadsinvesteringarna på 20 år."
"Sverige ska ha den lägsta arbetslösheten i världen år 2020."

17:02, 1 May 2016

khelmerson: Löfven:"Sverige ingår i kärntruppen i koalitionen för att bekämpa Daesh".

17:03, 1 May 2016


Stefan Löfven förstamajtalar i Göteborg. Foto: Frida Winter/TT

Stefan Löfven förstamajtalar i Göteborg. Foto: Frida Winter/TT

17:04, 1 May 2016

Aminata Grut: "Vi skapar 50 000 nya utbildningsmöjligheter i Sverige, på högskolorna, yrkeshögskolorna och folkhögskolorna"

"Vi skapar snabbspår till yrken där vi har brist"

"De 5 000 beredskapsjobb som vi skapar, ska ersättas med lön enligt kollektivavtal", säger Löfven också.

17:06, 1 May 2016

TomasRamberg: Löfven får vänta på Karlstad https://t.co/rphgvSqlQh

17:06, 1 May 2016

P4Dalarna: Just nu: Lite oroligt vid Maserhallen i Borlänge där NMR och motdemonstranter finns. Polis på plats. https://t.co/NXbA6ePlvr

17:06, 1 May 2016

P4Dalarna: "Beklämmande med extrema grupperingar i #Borlänge" säger @jasontimbuktu som tågar med @socialdemokrat #1maj https://t.co/11pdVB08zC

17:06, 1 May 2016

khelmerson: Stefan Löfven eldar på konfliktlinjen mellan S och M. Publiken på Götaplatsen verkar gilla det. #1maj @sr_ekot

17:06, 1 May 2016

TomasRamberg: Löfven lät nyss som Palme 82 när OP talade om Ludvig Svenssons gardinfabrik #1maj

17:06, 1 May 2016

AFPphoto: #France #MayDay Anti-riot police clash with protesters at a demonstration in Paris #AFP Photo by @alainjocard https://t.co/pXRp9fSu3w

17:10, 1 May 2016

Aminata Grut: - Vi ska ge störst stöd till de skolor som har störst behov. Läxhjälp ska ges efter behov och inte efter föräldrarnas villkor, säger Löfven.

17:13, 1 May 2016

Aminata Grut: De barn som nu går i en skola dit det kommer nya barn på grund av flyktingkrisen ska få fler kamrater men inte en sämre skolgång, fortsätter statsminister Stefan Löfven (S) som just nu talar i Göteborg. Det kommer att kräva mycket av skolorna, föräldrarna och eleverna, fortsätter han.

17:14, 1 May 2016

Aminata Grut: - Vi ska dra åt nätet hårdare kring de som skattefuskar. I vårt land gör vi inte skillnad på folk och folk. Alla ska göra rätt för sig, det gäller också de som har det allra bäst, säger statsminister Stefan Löfven nu i sitt tal på Götaplatsen i Göteborg.

17:19, 1 May 2016

Aminata Grut: - Nu är det slut på nedskärningarna. Nu investerar vi i skolorna, i jobben, i välfärden. Vi fortsätter samhällsbygget tillsammans för Sverige, avslutade Stefan Löfven sitt tal.

17:20, 1 May 2016

Aminata Grut: Ett jämngrått tal av Löfven, analyserar Ekots Tomas Ramberg.

17:27, 1 May 2016

Aminata Grut: Jämförelsen med 1982, i en tidigare tweet av Ramberg, syftade tillbaka på att dåvarande stastministern, Olof Palme, under det året använde en gardinfabrik som exempel på hur det ska skapas fler jobb.

17:28, 1 May 2016

Aminata Grut: Uppslutningen på Götaplatsen i dag var också ganska usel, vilket väl också är ett kristecken, säger Ramberg. Vänsterpartiet hade runt 3 000 personer i sitt tåg, Socialdemokraterna hade runt 1 300.

17:29, 1 May 2016

oddclausen: Ordföranden från Findus i Bjuv får plats hos LOs ordförande. Hör honom i @sr_ekot. https://t.co/SqmaFvI67s

17:31, 1 May 2016

Aminata Grut: Vid en presskonferens i Landskrona tidigare i dag krävde LO-ordföranden Karl-Petter Thorwaldsen högre pensioner. Odd Clausen rapporterade därifrån för Ekot. Lyssna på reportaget.

17:34, 1 May 2016

BeatriceJanzon: Spänt med tårgas och maskerade demonstranter 1 maj i #Paris. Foto: BFMTV #Frankrike @sr_ekot https://t.co/NQQyRzSczK

17:36, 1 May 2016


Sammandrabbning mellan demonstranter och polis i Paris under 1 maj. Foto: Alain Jocard / TT

Sammandrabbning mellan demonstranter och polis i Paris under 1 maj. Foto: Alain Jocard / TT

17:37, 1 May 2016


Kravallpolis i sammandrabbning med demonstranter i Paris. Foto: Miguel Medina / TT

Kravallpolis i sammandrabbning med demonstranter i Paris. Foto: Miguel Medina / TT

17:38, 1 May 2016

Aminata Grut: Ekots direktsändning om första maj avslutas nu, men vi forstätter ett litet tag till med vår direktrapportering här på webben och sammanfattar dagen. Lyssna på inslaget av vår Sydeuropakorrespondent Beatrice Janzon, som just nu befinner sig i Paris. http://t.sr.se/1r9fsvi

17:42, 1 May 2016


 Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven hand i hand med fru Ulla Löfven i 1:a maj tåget i Göteborg. Foto: Frida Winter/TT

Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven hand i hand med fru Ulla Löfven i 1:a maj tåget i Göteborg. Foto: Frida Winter/TT

17:43, 1 May 2016


Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt talade i Malmö. Foto: Björn Lindgren/TT

Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt talade i Malmö. Foto: Björn Lindgren/TT

17:44, 1 May 2016


Karl-Petter Thorwaldsson på LO:s presskonferens i Landskrona. Foto: Odd Clausen / Sveriges Radio

Karl-Petter Thorwaldsson på LO:s presskonferens i Landskrona. Foto: Odd Clausen / Sveriges Radio

17:45, 1 May 2016


Carin Jämtin förstamajtalade i Sundbyberg. Foto: Jessica Gow/TT

Carin Jämtin förstamajtalade i Sundbyberg. Foto: Jessica Gow/TT

17:46, 1 May 2016


I Borlänge tågade NMR, Nordiska motståndsrörelsen, med runt tvåhundra deltagare. Foto: Laila Carlson / Sveriges Radio

I Borlänge tågade NMR, Nordiska motståndsrörelsen, med runt tvåhundra deltagare. Foto: Laila Carlson / Sveriges Radio

17:49, 1 May 2016


I Borlänge samlades både många nyfikna och många som ville protestera mot NMR:s manifestation. Foto: Veronika Karlsson / Sveriges Radio

I Borlänge samlades både många nyfikna och många som ville protestera mot NMR:s manifestation. Foto: Veronika Karlsson / Sveriges Radio

17:50, 1 May 2016


Kravallstaket och polis hindrade de olika demonstrationerna från att mötas. Foto: Eva Rehnström / Sveriges Radio

Kravallstaket och polis hindrade de olika demonstrationerna från att mötas. Foto: Eva Rehnström / Sveriges Radio

17:52, 1 May 2016


En stor publik hade samlats på Cozmoz för att lyssna på tal och på artisten Timbuktu, som också tagit sig till Borlänge för att manifestera, mot NMR. Foto: Eva Rehnström / Sveriges Radio

En stor publik hade samlats på Cozmoz för att lyssna på tal och på artisten Timbuktu, som också tagit sig till Borlänge för att manifestera, mot NMR. Foto: Eva Rehnström / Sveriges Radio

17:55, 1 May 2016


Här intervjuas artisten Timbuktu av P4 Dalarnas Eva Rehnström. Till höger skymtar försvarsminister Peter Hultqvist. Foto: Veronika Karlsson / Sveriges Radio

Här intervjuas artisten Timbuktu av P4 Dalarnas Eva Rehnström. Till höger skymtar försvarsminister Peter Hultqvist. Foto: Veronika Karlsson / Sveriges Radio

17:58, 1 May 2016

P4Dalarna: Hultqvist om nazisterna: Avgrundsverksamhet som egentligen borde ha tagit slut i samband med att Hitler sköt sig https://t.co/11pdVB08zC

18:01, 1 May 2016

Aminata Grut: Försvarsminister Peter Hultqvist var en av de som fick utstå hån från företrädare för NMR, som både under sin marsch genom Borlänge och under sitt möte räknade upp en rad kända politiker som de anser är landsförrädare. En av talarna från NMR kallade försvarsministern för "en byfåne från Borlänge".

– Vad han tycker och tänker är inget som berör mig, utan det där är en avgrundsverksamhet som egentligen borde ha tagit slut i samband med att Hitler sköt sig i slutet av andra världskriget när nazisterna förlorade kriget. Det är väl hans nivå, sa Peter Hultqvist i en kommentar till P4 Dalarna.

18:05, 1 May 2016

Aminata Grut: Det blev en oväntat lugn dag i Borlänge, där polisen så här långt har lyckats hålla isär deltagarna i de olika manifestationerna. P4 Dalarna har nu avslutat sina sändningar och även sin direktrapportering på webben. Och om de inte har städats bort, sitter kanske de hjärtformade dekorationerna på Jussi Björlings staty i centrum fortfarande kvar.

18:10, 1 May 2016


Clownnäsa på Jussi Björlings staty i Borlänge. Foto: Veronika Karlsson / Sveriges Radio

Clownnäsa på Jussi Björlings staty i Borlänge. Foto: Veronika Karlsson / Sveriges Radio

18:11, 1 May 2016

Aminata Grut: Tack till er som har följt vår direktrapportering under dagen. Ni kan fortsätta följa Ekots sändningar, på webben, i FM och via vår app, SR Play.

18:13, 1 May 2016

Claes Wennberg, (S) Gbg.: Hej. 1300 i s-tåget i Göteborg stämmer inte. Enlig oss som arrangörer var det 2200 i demo tåget och 10 000 på Götaplatsen.

Aminata Grut: Hej! Tack för informationen. Vi lägger upp den, som vår sista uppdatering.

18:30, 1 May 2016

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".