Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Analys: Socialdemokraternas kampanj har gått i stå

Publicerat söndag 1 maj 2016 kl 16.33
Tomas Ramberg: Ackompanjerades inte av någon ny politik
(2:17 min)
Tomas Ramberg analyserar 1 maj-talen.
Tomas Ramberg analyserar 1 maj-talen. Foto: Frida Winter/TT

Stefan Löfvens envishet präglar socialdemokraternas förstamajbudskap, säger Ekots inrikespolitiska kommentator Tomas Ramberg.

Om Stefan Löfven har kommit med något eget bidrag till den socialdemokratiska politiken är det envishet. Den Löfvenska "håll-kursen-i-alla-väder"-filosofin präglar också hans 1 majbudskap. Han fortsätter vårens politiska kampanj, den som upprepar signalorden "Den svenska modellen" och "Samhällsbygget". 

5 000 "moderna beredskapsjobb" i statlig regi är ännu en litet steg i regeringens jobbpolitik. Inget omvälvande, ingen ny kurs eller ens en upptrappning av den rådande politiken. 

Ändå har Svenska-modellen-kampanjen gått i stå. Till en början hade Löfven lite tur. De borgerliga lanserade flera förslag om sänkta lägsta-löner som passade fint in i den Socialdemokratiska strategin. Så fint att moderatledaren Anna Kinberg-Batra tvingades ta avstånd från sina allianskollegors förslag. 

Men regeringens våroffensiv kom av sig när den inte ackompanjerades av någon ny politik. De s-kretsar som väntat sig att den tuffare retoriken skulle följas av mer storslagna reformprojekt blev snabbt besvikna. Hittills får de nöja sig med att det tillfälliga påslaget till kommuner och landsting permanentas.

Och de väljare som inte redan hade tappat intresset fick annat att tänka på när MP-krisen briserade. Det blir svårt för S att tränga fram med politisk debatt innan statsministern hanterat  konsekvenserna av De Grönas slitningar. 

Utgången av Miljöpartikongressen i Karlstad om två veckor kan få stor betydelse för Stefan Löfven. Om nya språkrör väljs kan den väntade regeringsombildningen bli större än statsministern hade tänkt sig. Det kan rentav bli så att han tvingas genomföra nya politiska förhandlingar med koalitionspartnern.

Om Miljöpartiets valberedning skulle föreslå att de gamla språkrören byts ut mot Isabella Lövin och Per Bolund blir MP-kongressen en nagelbitare för statsministern. Då kan de miljöpartister som är kritiska till regeringssamarbetet komma att vilja ha ett ord med i laget. De som, med riksdagsmannen Carl Schlyter som främste företrädare, tycker att partiet gått alldeles för långt i eftergifter mot Socialdemokraterna.

Carl Schlyter har hittills sagt att han stödjer de sittande språkrören Åsa Romson och Gustav Fridolin. Med tillägget att han förväntar sig att de ordnar "stora gröna segrar".  Troligen skulle han se med helt andra ögon på paret Lövin-Bolund som för Schlyters anhängare skulle representera ett steg åt höger, i socialdemokratisk riktning. 

I det läget kan vi få se en språkrörstrid mellan Per Bolund och Carl Schlyter. Vinner Schlyter vill han omförhandla uppgörelsen med Socialdemokraterna. Det vill inte Socialdemokraterna. Stefan Löfven har en intern opinion som tvärtom helst vill minska Miljöpartiets inflytande i regeringen.

Värsta-scenariot för statsministern är alltså att MP-krisen leder till att regeringen spricker. Men även om de nuvarande språkrören sitter kvar kan de komma hem från kongressen med höga förväntningar på framgångar. Med risk för ökade spänningar inom koalitionen.

Då kan även den envise Löfven tvingas till förändringar. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".