Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Försöker avsätta Venezuelas president

Publicerat måndag 2 maj 2016 kl 07.36
Försök att avsätta Venezuelas president
(2:22 min)
Aquileo Monsalves har kommit till oppositionens demonstration med en skylt som säger ”Välkommen till landet som har slut på allt”. Han är pensionär och säger att han inte längre har råd att köpa mat.
1 av 3
Aquileo Monsalves har kommit till oppositionens demonstration med en skylt som säger ”Välkommen till landet som har slut på allt”. Han är pensionär och säger att han inte längre har råd att köpa mat. Foto: Lotten Collin/Sveriges Radio.
Tai Rubio arbetar i en statlig arepa-vagn som åker överallt där det hålls manifestationer eller andra aktiviteter till stöd för president Maduro. Arepas är typiska majsbröd som blivit en bristvara i krisens Venezuela, eftersom det är svårt att få tag på majsmjöl.
2 av 3
Tai Rubio arbetar i en statlig arepa-vagn som åker överallt där det hålls manifestationer eller andra aktiviteter till stöd för president Maduro. Arepas är typiska majsbröd som blivit en bristvara i krisens Venezuela, eftersom det är svårt att få tag på majsmjöl. Foto: Lotten Collin/Sveriges Radio.
Arepa-vagnen är rödfärgad och stöds av det statliga oljebolaget. Den ses som ett sätt att mobilisera demonstranter för president Maduro. Många som kommer hit säger att det är deras enda mål för dagen, eftersom inflationen gör att deras löner inte längre räcker till.
3 av 3
Arepa-vagnen är rödfärgad och stöds av det statliga oljebolaget. Den ses som ett sätt att mobilisera demonstranter för president Maduro. Många som kommer hit säger att det är deras enda mål för dagen, eftersom inflationen gör att deras löner inte längre räcker till. Foto: Lotten Collin/Sveriges Radio.

I det krisande Venezuela hölls i går demonstrationer för och emot regeringen. President Nicolas Maduro tampas med svår matbrist, en akut energikris och tresiffrig inflation. Oppositionen har nu samlat in över två miljoner namnunderskrifter för att försöka avsätta presidenten.

– Bönor och ost är den enda fyllningen vi har kvar. Salladen, korven och skinkan har gått åt, säger Tai Rubio och visar runt i arepa-vagnen: en ombyggd husbil där hon och fyra andra rödklädda kvinnor serverar venezolanska majsbröd intill regeringens första maj-demonstration.

– Arepavagnen åker överallt där regeringen mobiliserar sina anhängare till protester och vi arbetar alla dagar i veckan. Vi omfattas inte av de nya åtgärderna för att spara energi, säger Tai.

Hon syftar på president Maduros nya dekret att statligt anställda bara ska arbeta måndag och tisdag, för att på så sätt spara elektricitet i det krisande Venezuela. Och krisen gäller inte minst Maduro själv.

Oppositionen har samlat ihop över två miljoner namnunderskrifter till stöd för en folkomröstning för att avsätta presidenten.

Pablo har precis fått ett av de sista majsbröden. Han är rödklädd som de andra, men när jag frågar varför han kommit hit för att demonstrera så säger han att han bara vill äta något billigt på väg till jobbet, och man måste klä sig i rött om man ska passera obemärkt, säger Pablo.

Han tycker att socialistregeringen har ansvaret för den svåra krisen som Venezuela befinner sig i.

– Bristen på mat, läkemedel och elektricitet är regeringens ansvar. Venezuela har blivit fattigt, säger Pablo.

På andra sidan Caracas har oppositionen kallat till manifestation. Framför scenen står Aquileo Monsalves med en skylt med texten "Välkommen till landet som har slut på allt". I handen har han en bit kött med bara ben kvar.  

– Jag är en fattig pensionär, jag har inte råd med mat. Och mina två- och treåriga barnbarn har inte druckit mjölk på över ett år, säger Aquileo Monsalves.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".