Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

CIA twittrade "live" fem år senare

Publicerat måndag 2 maj 2016 kl 10.04
Obama: We killed Osama Bin Laden
(8:28 min)
Fem år efteratt Usama bin Laden sköts till döds av amerikanska specialstyrkor i Pakistan. Foto: TT
Usama bin Laden sköts till döds av amerikanska specialstyrkor för fem år sedan. Foto: TT

Det har gått fem år sedan Usama bin Laden sköts till döds av amerikanska specialstyrkor i Pakistan. För att markera årsdagen twittrade den amerikanska underrättelseorganisationen CIA ut händelseförloppet som om det var i realtid.

Bland annat la CIA ut den berömda bilden på USA:s president Barack Obama som tillsammans med högt uppsatta tjänstemän följer händelseförloppet i Vita huset.

"1:51 pm - Helikoptrar avgår från Afghanistan för lägret i Abbottabad, Pakistan #UBLRaid", står det i en tweet.

"3:30 pm - Två helikoptrar går ner vid lägret i Abbotabad, Pakistan. En kraschar, men överfallet fortsätter utan dröjsmål eller skada #UBLRaid", står det i nästa.

Fortfarande är mycket oklart exakt hur det gick till när Usama bin Laden dödades.

Med fem års perspektiv kan man fråga sig vilken betydelse hans död egentligen hade. Minskades verkligen hotet från al Qaeda - eller var det bara ren hämnd för elfte september-attacken när mer än 3000 människor dödades?

Det var klockan fem över halv tolv på kvällen den 1 maj 2011 som president Barack Obama stegade fram till talarstolen i Vita Huset och meddelar den amerikanska befolkningen, och världen, att al Qaeda-ledaren Usama bin Laden dödats i en amerikansk räd bara några timmar tidigare.

Bin Laden hade under flera år gömt sig i ett muromgärdat hus i Abbottobad i norra Pakistan och när de amerikanska specialstyrkorna slog till var det redan den 2 maj där, beroende på tidsskillnaden. Några timmar senare dumpades hans kropp i Indiska Oceanen.

– Att bin Laden dödades var en otroligt viktig händelse, men det satte inte punkt för al Qaeda. Al Qaeda var redan försvagat och på tillbakagång, säger Karen Greenberg, chef på Centret för Nationell Säkerhet på Fordham University i New York.

Karen Greenberg har haft en central roll i amerikansk debatt de senaste åren om hur terrorn ska bekämpas utan att det går ut över de mänskliga rättigheterna.

Men att dödandet av bin Laden skulle uppfattas som att rättvisa skipats så att de anhöriga till offren skulle kunna lägga elfte september bakom sig, det har inte inträffat.

– Det är först när Khalid Sheikh Mohammed ställs inför rätta som såren efter elfte september kan läka, säger Karen Greenberg.

Khalid Sheikh Mohammed ses som den direkta organisatören av flygplansattackerna. Han greps för 13 år sedan och sitter nu i Guantanamofängelset.

Karen Greenberg hoppas att han ställs inför en vanlig amerikansk domstol och döms till livstids fängelse.

Idealiskt vore förstås om också Usama bin Laden hade ställts inför rätta men Greenberg ser inga direkta moraliska problem med att han dödades.

Hon har varit en av kritikerna av USAs "targeted killing" alltså att döda misstänkta terrorister, även amerikanska medborgare, med till exempel drönare, utan någon som helst traditionell juridisk prövning.

– Möjligen så kanske dödandet av Usama bin Laden hade effekten att det gav något slags moraliskt stöd för "targeted killing", att det blev mer av sådant, säger Karen Greenberg.

Exakt vad som skedde i huset Abbottobad strax efter midnatt råder det fortfarande stor oklarhet om. Blev till exempel bin Laden dödad efter en eldstrid eller blev han bara kallblodigt avrättad.

Och varför sänktes hans kropp i havet? I media förekommer olika teorier.

Det har också gjorts en omdiskuterad film om händelsen, Kathryn Bigelows "Zero Dark Thirty", som bland annat Greenberg kritiserat för att den åtminstone indirekt legitimerade användande av tortyr mot terrormisstänkta.

– Jag tror att vi aldrig kommer att få reda på hundraprocentigt vad som hände, alla har sina egna versioner och det finns många intressen inblandade, säger Karen Greenberg.

Lättare då att resonera om vilka följder som dödandet av bin Laden fått. Karen Greenberg säger alltså att al Qaeda redan var försvagat vid tiden men det innebär inte att det som skedde saknar betydelse.

– Efter det har al Qaeda inte haft någon frontfigur som har kunnat mäta sig med bin Laden. Man brukar säga att om man hugger huvudet av ormen så växer det ut ett annat huvud, men hos al Qaeda kom det aldrig fram något annat huvud i hans klass, säger Karen Greenberg.

Samtidigt menar hon att al Qaedas ideologi har överlevt och fortsätter att frodas.

Men när Karen Greenberg säger att inget nytt huvud växt fram så tänker man ju obönhörligen på Abu Bakr al-Baghdadi, ledaren för IS, en rörelse som framstår som ännu farligare än IS. Men Karen Greenberg håller inte med.

– Baghdadi har inte alls samma karisma eller tyngd som bin Laden hade, och inte alls samma grund i en djup religiös övertygelse, säger Karen Greenberg.

Baghdadi och IS är mer våldsbejakande och förstås väldigt farliga men ur strikt amerikanskt perspektiv så är IS ett klart mindre hot än vad al Qaeda var.

Al Qaeda skickade in operatörer i USA som planerade terrordåd och försökte rekrytera proselyter. Deras aktivister var oftast mycket religiösa, något äldre och påfallande välutbildade. De var kort sagt mycket motiverade.

IS i USA är lokala sympatisörer som är unga och outbildade och grunda i sina ideologiska uppfattningar och de har också dålig kontakt med IS ledning. Mycket få har erfarenhet från Syrien.

– IS i Europa är en sak men för USA var al Qaeda en mycket allvarligare sak än IS idag. Men hur IS kommer att utveckla sig vet vi förstås inte, säger Karen Greenberg.

– Vi vet inte heller hur det kommer att gå med al Qaeda. IS håller nu på att tryckas tillbaka i Syrien och Irak samtidigt som det finns tecken på att al Qaeda går framåt, kanske som ett resultat av att deras mer långsiktiga strategi börjar ge effekt, säger Karen Greenberg.

– Hade bin Laden fortfarande varit i livet hade han varit ett stort hot

Men vid sidan av själva terrorhotet har Karen Greenberg koncentrerat sig mycket på hur kampen mot terrorismen påverkat de mänskliga rättigheterna i USA. Fem år efteråt ser hon inte att just bin Ladens död egentligen ändrade någonting av betydelse.

USA har de senaste åren tagit några steg bort från de hårda antiterrormetoder som började användas under förra presidenten George Bush, till exempel tortyr i form av waterboarding.

Det var redan på gång men med Usama bin Laden död försvann ett argument för dem som ville fortsätta som tidigare.

Bland annat har ramlagen för hård terrorbekämpning, den så kallade Patriot Act, avskaffats. Skulle det ha skett om inte bin Laden var död?, frågar sig Karten Greenberg.

Hon tror att det förmodligen hade varit lite svårare. Samtidigt har det förstås kommit rapporter om fortsatt och utökad övervakning av amerikanska medborgare.

Det finns ändå tecken till att USA styrs något mindre av rigidt säkerhetstänkande nu än tidigare.

– Men vi vet inte vart vi är på väg och vi är inte på något sätt på den säkra sidan, säger Karen Greenberg.

Sedan CIA började använda Twitter i februari har organisationen lagt ut 1 662 tweets och fått 1,33 miljoner följare.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".