Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Bitcoinvärlden ifrågasätter avslöjandet

Publicerat måndag 2 maj 2016 kl 16.29
"Det tekniska beviset är starkt ifrågasatt"
(2:16 min)
Bitcoin i fysisk form
Bitcoin är en internetvaluta och handlas inte med i reda pengar. Detta är ett mynt som en amerikan har tillverkat som ska vara värt 25 bitcoin för att användas i hans affär i Utah. Foto: Rick Bowmer/AP/TT

It-experten Craig Wright har lagt fram bevis som han påstår visar att det är han som skapade den virtuella valutan bitcoin. Men det tekniska beviset ser nu ut att vara falskt.

Vem det var som grundade den virtuella valutan bitcoin har sedan starten varit höljd i dunkel. Personen som lade ut informationen om hur det hela fungerade och skapade den första versionen av mjukvaran kallade sig för Satoshi Nakamoto. Men ingen som var inblandad i projektet fick någonsin träffa denna person, allt kontakt skedde anonymt över nätet. 

I dag publicerade australiern och it-experten Craig Stephen Wright information som han menar ska avsluta alla spekulationer en gång för alla. Det är han som är Satoshi Nakamoto, är budskapet. 

BBC, The Economist och GQ har haft tillgång till informationen i förväg och har arbetat på att försöka få den bekräftad. 

– Jag var den viktigaste delen av det men andra personer hjälpte mig, säger Craig Wright till BBC. 

Men det kanske viktigaste beviset som Craig Wright lagt fram, att han tekniskt har tillgång till krypteringsnycklar som bara Satoshi Nakamoto borde ha, ifrågasätts nu.

Den sträng som han publicerat på sin blogg är inte alls något unikt utan är information som även innan Craig Wrights bloggpost fanns tillgänglig för vem som helst att leta upp på nätet, förklarar Jonathan Jogenfors, doktorand vid Linköpings Universitet.

– Det han har publicerat är bara påhitt. Det är bara en sträng från ett väldigt tidigt bitcoinblock och det är inget som kan ha skett av misstag utan måste ha skett uppsåtligen. Ju mer jag tittar på det desto mindre är jag övertygad om att det är sant, säger Jonathan Jogenfors. 

För att någon ska kunna bevisa att den är Satoshi Nakamono anses det krävas övertygande svar på tre punkter. Det första är att personen har djup kunskap om hur Bitcoin fungerar, men det finns det många som har.

Det andra är att övertyga de som hade kontakt med Satoshi mellan 2008 och 2011. Det rör sig då om hur personen skriver och formulerar sig och kan svara tillfredställande på frågor om dessa konversationer. Ingen träffade ju honom ansikte mot ansikte. Problemet är att alla dessa mejl finns publicerade på nätet, så det är fullt möjligt för någon att läsa in sig på dem. 

Den tredje biten, som kanske är det starkaste, är det tekniska beviset som består av att kunna bevisa tillgången till de tidiga krypteringsnycklar som skyddar de första bitcoins som togs fram. Det är känt att dessa bitcoins togs fram av Satoshi, och därmed i alla fall ursprungligen kontrollerades av samma person. Och det är alltså just detta som nu ser tveksamt ut. 

Craig Wright lyckades dock övertyga Gavin Andersen och Jon Matonis. Det är två framträdande personer på Bitcoin foundation och de hade kontakt med den riktiga Satoshi Nakamoto fram tills han gick under jorden i april 2011. Det är till stor del deras åsikt som BBC anser bekräftar uppgifterna.

Vid flera tidigare tillfällen har personer pekats ut som Satoshi Nakamoto men det har tidigare alltid visat sig vara felaktigt.

Detta är bitcoin

Bitcoin är en virtuell valuta, även kallad en kryptovaluta eftersom att den bygger på kryptografiska tekniker. Ett bitcoin tas fram genom att en dator löser väldigt komplicerade problem och systemet är skapat så att trots att datorer blir snabbare och snabbare ska en jämn ström av nya mynt dyka upp hela tiden.

Blockkedjan, ”block chain”, är en publik logg över alla bekräftade transaktioner i nätverket och dess integritet går att bekräfta kryptografiskt. Det är grunden i systemet och därifrån kan en bitcoin-plånbok räkna ut sitt saldo, och transaktioner kan bekräftas så att mottagaren av ett mynt verkligenfår det. Loggen gör det också omöjligt att göra en så kallad dubbelspendering, alltså skicka samma bitcoin till flera mottagare samtidigt. Den första transaktionen i loggen är den enda giltiga om det finns fler.

För att skaffa sig bitcoin går det antingen att beräkna fram dem eller växla in mot klassiska pengar på särskilda växlingssajter. Bitcoin accepteras av en rad stora nätbutiker men används även i illegala transaktioner eftersom att det är möjligt att hålla sig helt anonym. Som P4 Jönköping rapporterade tidigare i år kräver bedragare som kapat en dators filer och krypterat dem bitcoin som lösensumma för att få tillbaks informationen. Polisen säger att de inte kan spåra dessa transaktioner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".