Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Fler asylsökande kan låsas in efter avslag

Publicerat måndag 2 maj 2016 kl 14.43
"Kommer leda till att människor återvänder frivilligt"
(1:14 min)
 Justitie- migrationsminister Morgan Johansson och i bakgrunden inrikesminister Anders Ygeman håller pressträff om regeringens arbete med asylsökande som återvänder till sina hemländer. Foto: Jessica Gow / TT
Justitie- migrationsminister Morgan Johansson och inrikesminister Anders Ygeman håller pressträff. Foto: Jessica Gow / TT

Regeringen ökar förvarsplatserna för asylsökande med avslag som annars befaras gå under jorden.
– Fler kommer att låsas in, säger inrikesminister Anders Ygeman (S).

Ygeman och migrationsminister Morgan Johansson (S) presenterade i dag regeringens arbete kring att få asylsökande med avslag att återvända till sina hemländer.

– Grundläggande i asylpolitiken är att det råder ordning och reda. Den som inte fått bifall utan avslag måste resa hem igen, säger Morgan Johansson.

– Annars skulle vi ha en växande grupp som lever i en gråzon, som jobbar illegalt och oftast utnyttjas av arbetsgivare.

För att hindra att allt fler med avvisningsbeslut går under jorden vill regeringen öka antalet förvarsplatser från 250 till 350 i höst, en ökning med 40 procent.

– Vi måste ha möjlighet att avvisa människor med tvång för att människor ska återvända frivilligt. Så när vi nu bygger ut förvarsplatserna med 40procent så kommer det också att leda till att människor återvänder frivilligt, säger Anders Ygeman. 

Regeringen avsatte 90 miljoner kronor för den verksamheten i den ekonomiska vårmotionen och preciserar nu hur pengarna ska användas.

– Det som är mest intressant just nu är att använda sig av den gamla anstalten på Kirseberg i Malmö som står tom, säger Morgan Johansson.

På längre sikt behövs mer förvarsplatser i norra Sverige. Av dagens 250 finns ingen norr om Gävle.

Regeringen räknar med att antalet asylbeslut kommer att stiga kraftigt i år, från 60 000 förra året till 120 000 i år.

– Det är klart att många inte kommer att få stanna, säger Johansson.

– Vi måste vara beredda att vidta ännu större åtgärder för att se till att få ett effektivare återvändande, säger migrationsminister Morgan Johansson.

De flesta åtgärder som presenterades är redan kända. Det handlar om satsningar på att identifiera asylsökande, arbetsplatskontroller och på indragna bidrag för dem som fått lagakraftvunnet avvisningsbeslut.

Polisen får i vårändringsbudgeten 33 miljoner kronor extra för arbetet med återvändanden. Migrationsverkets resurser förstärks med 250 miljoner kronor, varav 120 går till att förkorta handläggningstider och 90 miljoner till förvarsplatserna.

En nyhet är att Migrationsverket får fem miljoner för att skicka ut sambandspersoner till ambassader i länder dit många väntas behöva återvända. Även polisen ska placera ut tre nya sambandspersoner i mottagarländer för att underlätta återvändande.

Migrationsverket räknar i sin senaste prognos med att 13 700 med avvisningsbeslut kommer att återvända frivilligt i år och att 3 450 kommer att återvända med tvång. Prognosen för 2017 är 18 800 frivilliga återvändanden och 4 050 tvångsåtervändanden.

Inrikesminister Anders Ygeman fick stor uppmärksamhet i vintras då han bedömde att mellan 60 000 och 80 000 människor kommer att utvisas under de kommande åren. Den bedömningen utgick i från att andelen bifall och avslag under de senaste åren blir samma.

Ygeman ser ingen anledning att ändra den bedömningen.

– Vi ökar nu kraftigt återvändandet. Från att tusen personer i månaden har lämnat Sverige och återvänt till att nästan 2000 personer återvänder varje månad, säger Anders Ygeman.

Men moderaternas migrationspolitiska talesperson Johan Forssell (M) är inte imponerad av det regeringen presenterade idag

– Jag tycker att det här är ett väldigt lamt förslag jämfört med de väldigt stora utmaningar som vi har framför oss. Det här kommer inte att åtgärda problemet med att vi snart har en medelstor svensk stad som lever i skuggsamhället.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".