Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Analys: Migrationspolitiken är Alliansens vattendelare

Publicerat måndag 2 maj 2016 kl 14.57
Furtenbach och Alliansledarna
Ekots politiska kommentator Fredrik Furtenbach analyserar Allianspartiernas skuggbudgetar.

I och med Moderaternas vårbudget har nu alla Allianspartier släppt sina skuggbudgetar. De största skillnaderna i förslagen hittas i Migrationspolitiken, där Centerpartiet sticker ut, säger Ekots politiska kommentator Fredrik Furtenbach.

Vad prioriterar Moderaterna i sitt förslag till statsbudget?

– Den viktigaste nyheten just i dag var ett förslag om mer lärarledd undervisning i skolan. Moderaterna satsar på att profilera sig på skolfrågor och ta upp kampen om skolfrågorna med Liberalerna.

– Om man tittar på vad som får kosta i Moderaternas budgetförslag så är det sänkta inkomstskatter, det tar mer än hälften av Moderaternas samlade reformutrymme. Det handlar om det som partiet kallar "första jobbet-avdraget", som liknar jobbskatteavdragen på regeringen Reinfeldts tid men som ger mindre skattesänkningar än så till människor som tjänar över ungefär 30 000 kronor i månaden.

Alliansens partier driver ju nu sin egen politik, vad är skillnaderna mellan deras budgetförslag?

– En viktig skillnad gäller migrationspolitiken. Centerpartiet vill ha en öppnare flyktingpolitik, men föreslår i gengäld stora besparingar på hur mycket stöd de nyanlända ska få. Till exempel ska de i stället för etableringsersättning erbjudas lån, och de ska ordna sitt boende själva. Centern har också egen konstruktion av a-kassan, hur mycket de arbetslösa ska kunna få ut.

– Liberalerna föreslår stora sänkningar av inkomstskatten, som ska betalas bland annat med höjda miljöskatter. Färre ska betala statlig skatt och värnskatten på de högsta inkomsterna ska slopas. Liberalerna är också det alliansparti som vill lägga mest på försvaret.

– Moderaterna vill förutom att sänka inkomstskatten till exempel bygga ut förstelärarsystemet och införa en ny yrkesutbildning.

– Kristdemokraterna vill bland mycket annat satsa på vårdserviceteam. Det innebär bland annat en satsning på enklare vårdjobb, en ersättning för de vårdbiträdesjobb som försvunnit.

Vad har de fyra partierna gemensamt då?

– Alla föreslår till exempel fler poliser. De vill också återinföra en tidsgräns för hur länge man ska kunna vara sjukskriven. De vill alla ta bort regeringens stöd till byggbranschen.

– Alla vill också dra in på regeringens arbetsmarknadspolitik med till exempel traineejobb och extratjänster. Alla vill höja skatten på banksektorn, höja skattetillägg och tullböter, och är beredda höja skatten ännu mera på sprit och tobak.

– När det gäller den ekonomiska politiken kritiserar alla fyra regeringens budgetunderskott. De har själva ett underskott, men mindre. De är överens om att de vill dra in fem miljarder extra till statskassan nästa år, och tio miljarder året därpå.

Vad blir svårast för dem att förhandla ihop sig om?

– Den hetaste frågan med stora skillnader är synen på flyktingmottagande. Den lär väl sluta med att Centern får ge sig i mångt och mycket. Partiledaren Annie Lööf har börjat tona ner den här bilden av att Centern sticker ut, så det talar väl också för att Centern kommer att få anpassa sig till en strängare politik.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".