Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Romson försvarar sig mot kritiken

Publicerat tisdag 3 maj 2016 kl 07.31
"Vi stöder dem som valberedningen föreslår"
(8:30 min)
Åsa Romson
Foto: Maja Suslin/TT

Miljöpartiets språkrör Åsa Romson kommer att kliva åt sidan och dra tillbaka sin kandidatur om valberedningen föreslår någon annan som kvinnligt språkrör. Det beskedet ger hon i en intervju i P1-Morgon i dag.


 Om det skulle visa sig nu några dagar före kongressen att valberedningen kommer att föreslå att någon annan kvinna blir språkrör, kommer du att dra tillbaka din kandidatur före kongressen eller kommer du låta delegaterna på kongressen fatta det beslutet? 

– Både jag och Gustav Fridolin har varit tydliga med att när vi vill att valberedningen öppnar upp den här processen så är det en process som vi litar till, som vi vet att de kommer att göra på bästa sätt. Vi avser att ge vårt stöd till dem som föreslås av valberedningen, svarar Åsa Romson

Betyder det att om valberedningen föreslår några andra, kommer ni inte att prövas som språkrör?

– Självklart litar vi på att valberedningen bäst avväger vilka som har de största förutsättningarna att leda partiet efter kongressen.

Enligt flera bedömare är kritiken mot Åsa Romson i sin roll som språkrör mer framträdande än den enskilda kritiken mot hur Gustav Fridolin hanterar rollen som språkrör. Åsa Romson säger dock att hon inte uppfattar att situationen är så i partiet men att det pågår en diskussion om deras individuella kapacitet att leda partiet. Skulle förslaget till nya språkrör bli att enbart Åsa Romson byts ut, är det självklart att hon går och att Gustav Fridolin sitter kvar, säger hon:

 – Det är inte så i Miljöpartiet att man väljer språkrör i par. Man väljer en man och en kvinna. Det är också så valberedningen arbetar. Skulle vi styra det på annat sätt skulle det innebära andra problem för partiet.

Åsa Romson väljer att försvara sig mot avgångskraven i en debattartikel i Dagens Nyheter. Där medger miljöministern att hon "som person" har "fel och brister som alla andra".

– Jag skriver artikeln för att uppmärksamma inför kongressen på all den politik är på gång att genomföras genom att Miljöpartiet jobbar inom regeringen , säger Romson.

Romson anser vidare att hon "med rätta fått kritik" när hon "inte varit tillräckligt retoriskt vass".

– Kongressen måste bli en nystart för partiet och där ingår språkrörens arbete. Många medlemmar har frågat oss om partiets inriktning och framtid och också frågor om hur jag som språkrör kan bättre leverera det budskap som partiet har. Jag konstaterar att jag har fortfarande mycket att lära mig att bli vassare i retoriken, säger Romson.

Vad menar du när du säger att du vill bli bättre på retorik?

– Här handlar det om hur vi framför partiets budskap i debatter. Det har varit mycket diskussioner om vilka ord värderingsuttrycks som används. I samband med krisen som vi hade när bostadsministern Mehmet Kaplan avgick, fick jag och Gustav Fridolin kritik att inte varit tydliga med vilka värderingar som partiet har, till exempel att vi inte tål extremism. Vi välkomnar alla men jämställdhet att behandla alla lika är en grundläggande princip för oss, säger Åsa Romson till Ekot.

"Som ett av två språkrör har jag också ansvar för den bristande krishanteringen som Miljöpartiet haft de senaste veckorna", skriver Åsa Romson som hävdar att hon välkomnar "relevant och konstruktiv kritik" och att hon är sin egen "hårdaste recensent".

Miljöministern understryker också att det är hennes ansvar att politiken "levererar i linje med de högt ställda förväntningarna".

"Och det är i detta — resultaten som uppnås — som jag hämtar mitt mandat", skriver Romson i debattartikeln där hon uppger att åtta av tio punkter i partiets valmanifest om klimat och miljö "är på väg att infrias". Två av punkterna kräver enligt Romson "mer för att gå i hamn".

Partiets valberedning ska nu ha ett antal möten för att sedan föreslå två språkrör till kongressen. Enligt Joakim Larsson, sammankallande i valberedningen, siktar man på att göra det innan kongressen börjar den 13 maj.

På frågan om hon har större del i partikrisen än språkrörskollegan Gustav Fridolin svarar Romson:
– Det är inte så jag uppfattar diskussionen i partiet. Den prövning av ledarskapet som vi vill se på kongressen är viktig för att gå stärkta ur en kris och i det finns en diskussion om vår respektive förmåga.
Romson vill inte svara på frågan om hon skulle kunna tänka sig att sitta kvar som miljöminister och vice statsminister om hon blir petad som språkrör.

Partiets valberedning siktar på att ha sitt språkrörsförslag klart före kongressen, som inleds den 13 maj i Karlstad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".