Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Svåra förhållanden i läger på Lesbos

Publicerat onsdag 4 maj 2016 kl 05.00
"Vi lever som djur på insidan"
(2:31 min)
Gallergrind.
1 av 3
Grinden till lägret Mória på Lesbos. Foto: Alice Petrén/Sveriges Radio.
Taggtrådsstängsel
2 av 3
Taggtrådsstängsel runt lägret Mória på Lesbos. Foto: Alice Petrén/Sveriges Radio.
Vakt och taggtråd
3 av 3
Vakt vid lägret Mória på Lesbos. Foto: Alice Petrén/Sveriges Radio.

Många tusen flyktingar och migranter hålls i dag inlåsta på den grekiska ön Lesbos, utan möjlighet att ta sig vidare eller ens tillbaka varifrån de kom. Förhållandena i lägret Mória är svåra och möjligheterna att söka asyl är mycket osäkra.

Mer om flyktingsituationen på Lesbos i Studio 1 efter kl 16.

– Nej, de får ingen advokat och ingen tolk, så de vet inte vad de skriver under, säger spanjorskan Olga González, expert i internationella relationer, och visar mig pakistaniern Shabirs papper, som endast är på grekiska.

– När de tror att de har sökt asyl, får de i själva verket bara papper på att de har registrerat sig här i förvaret i Moria.

Vi står utanför grindarna till lägret omgärdat av flera höga taggtrådsstängsel. 40-årige Shabir har lånat någon annan persons tillstånd att röra sig utanför grindarna, vilket förstärker bilden av en diffus pappershantering.

Pakistaniern säger att han kom till Lesbos den 26 februari, men registrerades först den 21 mars, det vill säga dagen efter att avtalet mellan EU och Turkiet trädde i kraft, vilket säger att alla ska skickas tillbaka till Turkiet, efter en eventuell asylprövning.

Tidigare var Grekland ett genomfartsland, ingen sökte asyl här, men nu försöker alla - som ett sätt att komma undan att bli deporterad. Det konkursmässiga Grekland vill helst slippa asylärendena, så alla här oroar sig för att inte bli korrekt rättvist behandlade och inne i lägret är förhållandena förfärliga, säger Shabir.

-- Vi lever som djur på insidan, säger han och visar bilder på mobilen på sitt trasiga lilla tält, som är uppslaget bland rader av små kupoltält och baracker.

Han visar videos från matkön, som tar timmar inför varje mål. De är stadigt bråk för maten räcker inte till alla och är näringsfattig. Ensamkommande barn hålls extra inlåsta i en särskild avdelning. Häromdagen slog polisen ner protester med järnrör och tårgas och stämningen blir alltmer spänd. 

Shabir är precis som många andra här märkbart utmattad. 

– Vem är jag? Kan någon säga om jag är muslim eller kristen, människa eller djur?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".