Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Svårare att nå arbetslöshetsmål

Publicerat fredag 6 maj 2016 kl 08.00
"Regeringen måste öka tempot"
(2:03 min)
Jonas Frycklund, tillförordnad chefsekonom på Svenskt Näringsliv, och arbetsmarknadsminister Ylva Johansson.
Jonas Frycklund, tillförordnad chefsekonom på Svenskt Näringsliv, och arbetsmarknadsminister Ylva Johansson. Foto: SR & TT

Trots att arbetslösheten har minskat har regeringen kommit längre ifrån sitt mål att Sverige ska ha EU:s lägsta arbetslöshet 2020, enligt en ny beräkning från arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringsliv. Förklaringen är att befolkningen i arbetsför ålder ökar i snabbare takt än tidigare.

Det är närmare en halv miljon nya jobb som måste till, säger Jonas Frycklund, tillförordnad chefsekonom på Svenskt Näringsliv.

– Vår beräkning visar att det behövs 460 000 nya jobb fram till 2020 för att nå målet. Förra året när vi gjorde motsvarande beräkning kom vi fram till 420 000 jobb så trots att det har gått ett år så är vi längre ifrån målet, säger Jonas Frycklund.

Svenskt Näringsliv utgår från valutafonden IMF:s prognos över arbetslösheten år 2020. Enligt den kommer Tyskland och Tjeckien ligga lägst i EU på 4,9 procent.

För att Sverige ska nå dit från dagens dryga 7 procent gäller det inte bara att få ned arbetslösheten bland de som söker jobb nu utan också bland de som kommer att söka jobb.

Befolkningen växer och om arbetskraften ökar i samma takt menar Svenskt Näringsliv att 460 000 nya arbetstillfällen måste skapas för att nå lägst arbetslöshet i EU.

Men arbetsmarknadsminister Ylva Johansson håller fast vid målet.

– Det är klart att det har blivit svårare att nå målet när vi har många nyanlända men det som är intressant med Svenskt Näringslivs rapport är att man, i jämförelse med en bedömning man gjorde för ett år sedan, bara har räknat upp att det skulle behövas 30 000 ytterligare nya jobb trots att vi förra året tog emot 163 000 asylsökande, vilket var mer än vi någonsin har gjort, säger hon.

Det är ändå ännu fler jobb som ska till, hur rimligt är det att nå målet?

– Vi har mål därför att vi ska styra politiken mot dem och det är självklart vår ambition att uppnå dem.

Enligt Svenskt Näringslivs Jonas Frycklund kommer inte tillräckligt med förslag från regeringen som gynnar företagens möjligheter att skapa jobb.

– Vi har en konjunkturutveckling som har underlättat för regeringen just det här året. Nu har den ett år kortare på sig och måste öka tempot mycket mer.

Tryggare energiförsörjning och lägre skatter ingår i näringslivets recept, men Ylva Johansson tycker att utbildning är viktigast.

– De lediga jobben ställer krav som de arbetslösa kanske inte kan uppfylla, därför är det viktigt att satsa på utbildning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".